Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Talianski poľnohospodári sa sťažujú na mimoriadne miernu zimu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Christian Charisius/dpa via AP)

RÍM - Nezvyčajne mierne zimné počasie a sucho v Taliansku ničia úrodu a ohrozujú živobytie farmárov, varovalo talianske poľnohospodárske združenie Coldiretti. Niektoré rastliny kvitnú príliš skoro a pokles teplôt im spôsobí škody, uviedlo združenie vo štvrtok. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Suché obdobie hrozí aj narušením výsevu obilnín, strukovín a zeleniny, čo bude mať tiež vplyv na krmivá pre zvieratá, upozornila organizácia. Talianske poľnohospodárstvo podľa jej vyhlásenia viac ako ktorákoľvek iná časť ekonomiky denne pociťuje dôsledky klimatických zmien. Potrebné sú preto opatrenia, ktoré farmárom pomôžu reagovať na meniace sa počasie a jeho vplyvy na cykly pestovania plodín, hospodárenie s vodou a pôdu.

Zima bola mimoriadne mierna aj v iných častiach južnej Európy

Obavy z následkov klimatických zmien spolu s nízkymi cenami produktov, rastúcimi nákladmi a lacným dovozom viedli talianskych poľnohospodárov k tomu, aby sa pripojili ku kolegom z ďalších európskych krajín a zorganizovali masové protesty. Zima bola mimoriadne mierna aj v iných častiach južnej Európy, pričom v Španielsku bol zaznamenaný najteplejší január v histórii meraní, čo zhoršilo problémy s dlhodobým suchom v regiónoch Katalánsko a Andalúzia.

Viac o téme: PoľnohospodáriTalianskoMierna zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu