Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Maďarská prezidentka odstúpila z funkcie: Je za tým kauza sexuálneho zneužívania detí

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie
Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje z funkcie (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

BUDAPEŠŤ - Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z funkcie hlavy štátu. V súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove to prezidentka oznámila v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1, informuje spravodajca v Budapešti.

Nováková, ktorá post najvyššieho ústavného činiteľa obsadila 10. mája 2022, oznámila svoju rezignáciu v mimoriadnom vysielaní M1 po tom, ako predseda vlády Viktor Orbán inicioval novelu ústavy v reakcii na škandál okolo prezidentskej milosti. V zmysle tejto novely nemôže dostať prezidentskú milosť nikto, kto sa dopustí trestného činu na maloletom. 

archívne video

Lejaky v Taliansku (Zdroj: Tip čitateľa)

"Urobila som chybu. Rozhodnutie o milosti a jeho nezdôvodnenie vyvolali pochybnosti. Tu niet pochýb a nemôže byť. Nikdy by som neodpustila nikomu, kto by zneužíval deti. Ochrana detí je našou spoločnou zodpovednosťou. Ospravedlňujem sa tým, ktorým som ublížila, ako aj všetkým obetiam, ktoré môžu mať pocit, že som sa ich nezastala. Ako hlava štátu sa k vám dnes prihováram poslednýkrát, vzdávam sa funkcie prezidenta republiky," vyhlásila prezidentka. Nováková v sobotu prerušila zahraničnú cestu v katarskej Dauhe a predčasne sa vrátila do vlasti.

Rozhodnutie musí byť písomne oznámené parlamentu

Jej rozhodnutie musí byť podľa platnej legislatívy písomne oznámené parlamentu, ktorý ju zvolil, konštatoval server telex.hu. Mandát hlavy štátu sa skončí až vtedy, keď to zákonodarný zbor schváli. Znamená to, že Nováková formálne zostane prezidentkou republiky až do hlasovania parlamentu. Jarná schôdza parlamentu sa má začať 26. februára. Či po dnešnom oznámení bude zvolaná mimoriadna schôdza, zatiaľ nie je známe, píše server.

Nového prezidenta musí zvoliť parlament do tridsiatich dní od zániku mandátu. Povinnosti a právomoci prezidenta republiky dovtedy vykonáva predseda parlamentu László Kövér. Bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová vrátila svoj mandát a sťahuje sa z verejného života. Kontrasignovala totiž kontroverznú prezidentskú amnestiu podpísanú Novákovou. Vargová pôsobila ako predsedníčka výboru parlamentu pre európske záležitosti a poslankyňa parlamentu. Podľa tlačových správ mala byť lídrom kandidátky strán vládneho bloku Fidesz-KDNP v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Po Novákovej musí prevziať zodpovednosť aj Orbán

Prezidentka Katalin Nováková a bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová v kauze pochybnej amnestie súvisiacej s pedofíliou prevzali zodpovednosť za svoje činy, konštatovala v sobotu opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá však podľa servera hirklikk.hu žiada vyvodenie zodpovednosti aj od premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

Vo vyhlásení MSZP sa uvádza, že je potrebné obnoviť funkciu inštitúcie prezidenta republiky, ktorá vyjadruje jednotu národa a bdie nad demokratickým fungovaním štátu. "Jednu Orbánovu bábku nemôže nasledovať dosadenie ďalšej," uvádza sa v dokumente MSZP, ktorá vyzvala k tomu, aby bola v Maďarsku zavedená priama voľba prezidenta republiky.

Socialisti avizovali, že iniciujú zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou bude okrem prehodnotenia praxe udeľovania milostí a kontrasignácie aj ucelené vyšetrenie tohto konkrétneho prípadu. V sobotu podvečer sa pred budínskym Sándorovým palácom, ktoré je sídlom hlavy štátu, zhromaždila stovka demonštrantov, uviedol server blikk.hu. Na Novákovej prejav, ktorý počúvali naživo z reproduktorov, reagovali potleskom a skandovaním "Špinavý Fidesz!".

Viac o téme: PrezidentkaMaďarskoZneužívanieKatalin Nováková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu