Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľnohospodári sa chystajú blokovať diaľnice a zhromaždiť v Aténach

Protestujúci farmári so svojimi traktormi v Solúne Zobraziť galériu (2)
Protestujúci farmári so svojimi traktormi v Solúne (Zdroj: SITA/AP/Giannis Papanikos)

ATÉNY - Grécke poľnohospodárske združenia v utorok ohlásili, že sa chystajú zablokovať diaľnice a na traktoroch sa zhromaždia v Aténach v snahe získať tak od vlády dotácie. Desiatky poľnohospodárskych združení sa na takejto akcii dohodli na stretnutí v meste Larisa v strednej časti Grécka, uvádza agentúra AFP.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis naznačil, že by sa mohol stretnúť s lídrami demonštrantov, pokiaľ svojimi protestnými akciami nezablokujú cesty. "Sme otvorení dialógu a poľnohospodárov vyzývame na rozhovory," povedal námestník ministra poľnohospodárstva Dionysis Stamenitis pre štátnu televíziu ERT. "Pokračujeme v rokovaniach s Európskou úniou, aby sme zabezpečili čo najlepšie výsledky," dodal. Približne 300 traktorov a desiatky včelárskych vozidiel sa minulý týždeň zišli na proteste na výročnom poľnohospodárskom veľtrhu v Solúne.

Protestujúci farmári so svojimi traktormi v Solúne
Zobraziť galériu (2)
Protestujúci farmári so svojimi traktormi v Solúne  (Zdroj: SITA/AP/Giannis Papanikos)

Vlna nespokojnosti zachvátila v poslednom období poľnohospodársky sektor v mnohých európskych krajinách. Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či napríklad aj dovozom tovaru z Ukrajiny. Gréckych poľnohospodárov burcuje k protestom sčasti aj hnev na pomalé tempo obnovy po ničivých záplavách, ktoré v septembri postihli Tesáliu, kraj v strednej časti Grécka, ktorý je akýmsi centrom poľnohospodárskej výroby krajiny. Mitsotakis už poľnohospodárom priznal viaceré úľavy týkajúce sa daní či elektriny. Balík takýchto opatrení vyčíslil na viac ako jednu miliardu eur.

Viac o téme: GréckoProtestAtényFarmáriSolún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu