Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

K zakázanému protestu proti výstavbe diaľnice sa pridala Thunbergová

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: TASR)

SAIX - Klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa v sobotu pridala ku zakázanému protestu proti výstavbe diaľnice na juhu Francúzska. Polícia tam v piatok proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a niektorých aj zadržala, informuje správa agentúry AFP.

Protest sa konal za silného dažďa na stavenisku vo francúzskej obci Saix za silného dažďa. Thunbergová sa na mieste pridala k ďalším demonštrantom, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s plánovanou výstavbou novej diaľnice A69 spájajúcej mestá Toulouse a Castres na juhu krajiny.

archívne video

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Protestujúci držali transparenty s nápisom "Zastavte A69". Kritici tohto projektu tvrdia, že ohrozuje životné prostredie a neberie do úvahy súčasnú klimatickú krízu. Organizátori v protestnom zhromaždení pokračovali aj napriek tomu, že ho úrady zakázali z dôvodu "rizika vážneho narušenia verejného poriadku". Podľa novinárov AFP polícia v piatok na mieste použila slzotvorný plyn a zadržala najmenej dvoch ľudí.

Očakávajú účasť maximálne 200 ľudí

Aktivisti už predtým postavili na súkromnom pozemku, kde plánovali vytvoriť takzvanú "zónu, ktorú treba brániť", toalety a informačné tabule. Nemenovaný policajný zdroj pre AFP uviedol, že na zhromaždení očakávajú účasť maximálne 200 ľudí, zatiaľ čo organizátori počet odhadli na 500 až 1000.

"Pokračujeme v tejto akcii, pretože je to súkromná akcia na súkromnom pozemku," uviedol hovorca protestného hnutia. Vysvetlil, že toto zalesnené územie je predmetom sporu o jeho vyvlastnení pre účely výstavby diaľnice. Miestne orgány tvrdia, že pozemok je zabratý nezákonne. Klimatickí aktivisti už niekoľkokrát v posledných mesiacoch zorganizovali protesty pozdĺž plánovanej trasy diaľnice A69.

Viac o téme: ProtestDiaľnicaFrancúzskoPolíciaGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu