Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výroba elektriny vlani dosiahla takmer 30 TWh: Spotreba klesla medziročne o 6,3 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Výroba elektrickej energie vlani vzrástla na 29,94 terawatthodín (TWh), pričom sa oproti roku 2022 zvýšila o 11,23 %. Firmy, inštitúcie a domácnosti spotrebovali 26,51 TWh elektriny, čo predstavuje medziročný pokles o 6,39 %. V predpandemických rokoch bola bežná jej spotreba nad úrovňou 30 TWh. Vyplýva to z údajov zverejnených Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou (SEPS).

Pokles spotreby môže byť spôsobený aj minuloročným ukončením výroby primárneho hliníka spoločnosťou Slovalco, ktorá bola najväčším spotrebiteľom elektriny v krajine. K produkcii elektriny vlani prispel 3. blok jadrovej elektrárne Mochovce. Ten podľa Slovenských elektrární (SE) dodal v 1. polroku 2023 približne 0,5 TWh elektriny. Slovensko bolo podľa SE počas prvého polroka 2023 čistým exportérom elektriny.

archívne video

Ceny elektriny by mohli v budúcom období vzrásť o 20% (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Slovensko do Maďarska, Česka, Poľska a na Ukrajinu podľa SEPS vlani vyviezlo 14,067 TWh elektriny a doviezlo 10,648 TWh. Znamená to, že čistý export bol 3,419 TWh. Najväčší kladný rozdiel medzi exportom a dovozom elektriny, a to viac ako 10 terawatthodín (TWh), malo Slovensko s Maďarskom.

Viac o téme: PoklesElektrinaDomácnostiSpotreba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu