Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský minister Kuleba naliehal na Európsku úniu: Poslanci schválili zákon o mobilizácii

Útok na Ukrajinu Zobraziť galériu (6)
Útok na Ukrajinu (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKVA - Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v stredu naliehal na Európsku úniu, aby navýšila dodávky delostreleckej munície, ktorú Kyjev podľa vlastných vyjadrení zúfalo potrebuje na obranu frontovej línie proti Rusku. Informujeme na základe správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 713

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 713 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:19 Republikáni v americkom Senáte v stredu večer odmietli balík v hodnote 118 miliárd dolárov, ktorý spájal pomoc pre Ukrajinu a Izrael so zavedením prísnejších opatrení na hraniciach s Mexikom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:05 Zdravotne postihnutú ženu zachránili z výškovej budovy po ruskom útoku na Kyjev.

19:45 Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty stále "môžu a poskytnú" ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine na jej boj proti ruskej invázii. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg medzitým vyhlásil, že takáto pomoc je "nevyhnutná" a vyzval Kongres USA na jej schválenie, informuje agentúra AFP.

18:30 Európska únia by mohla uvaliť sankcie na amerického televízneho moderátora Tuckera Carlsona za jeho rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informuje na základe správy týždenníka Newsweek, ktorý oslovil niekoľko súčasných aj bývalých poslancov Európskeho parlamentu.

18:05 Ukrajinskí poslanci podporili v stredu opatrenia vedúce k umožneniu použitia zmrazených spermií darcov padlých vo vojne. K tomuto kroku došlo po tom, čo predchádzajúce zrušenie týchto opatrení vyvolalo v krajine rozruch, informuje TASR podľa agentúry AFP.

17:08 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v stredu naliehal na Európsku úniu, aby navýšila dodávky delostreleckej munície, ktorú Kyjev podľa vlastných vyjadrení zúfalo potrebuje na obranu frontovej línie proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ak sa opýtate vojaka na fronte, čo teraz najviac potrebuje, odpoveď bude delostrelectvo... Pretože, povedzme si úprimne, rozsah vojny a použitie delostrelectva zo strany Ruska dosiahli úroveň, na ktorú európsky obranný priemysel nebol pripravený," uviedol Kuleba na stretnutí so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

16:45 Kremeľ v stredu potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi, bývalému moderátorovi americkej televízie Fox News. Ide o prvý rozhovor ruského prezidenta so západnými médiami od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Carlson v utorok na sieti X zverejnil video, v ktorom povedal, že prišiel do Ruska, aby urobil rozhovor s prezidentom Putinom. Bývalý moderátor vo videu tvrdil, že západní novinári viackrát robili rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému sa "podliezali", ale "neobťažovali" sa požiadať o rozhovor prezidenta Putina.

15:15 Letecký výstražný signál zaznel aj v meste Shebekino v regióne Belgorod.

14:25 Poslanci ukrajinského parlamentu (Verchovna rada) v stredu v prvom čítaní schválili návrh zákona o mobilizácii. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Návrh podporilo 243 zo 450 poslancov. Jeden z nich v aplikácii Telegram pripomenul, že bude nasledovať druhé čítanie a návrh zákona bude ešte doplnený.

14:15 Na päť sa zvýšil počet obetí ruských útokov na ukrajinské mestá, ktoré v stredu ráno poškodili obytné budovy a energetickú infraštruktúru. Zranenia utrpelo viac ako 30 ľudí, TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:58 Rozhovory medzi Nemeckom a Ukrajinou o bezpečnostnej spolupráci napredujú, uviedol v stredu šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Jermak telefonicky hovoril s poradcom nemeckého spolkového kancelára pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Jensom Plötnerom. Kyjev a Berlín by mali ešte vo februári podpísať príslušné dokumenty.

13:50 Video z práce štátnej pohotovostnej služby v okrese Holosiivskyi.

12:49 Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, schválila v stredu po krátkej rozprave návrh zákona o konfiškácii majetku osobám usvedčeným zo šírenia "falošných správ" o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Zákon schválila rovnako rýchlo minulý týždeň aj dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma. Očakáva sa tak, že zákon podpíše aj prezident Vladimir Putin a čoskoro vstúpi do platnosti.

12:48 O rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom požiadalo "mnoho" západných médií, uviedol v stredu Kremeľ. Poprel tým tvrdenie kontroverzného amerického moderatóra Tuckera Carlsona, že ako jediný novinár zo Západu o rozhovor požiadal. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

12:13 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala podozrivého špióna, ktorý údajne pomáhal pri ruskom útoku na Pokrovskú oblasť.

11:55 Švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis v stredu vyjadril nádej, že Čína "podá pomocnú ruku" pri mierových rokovaniach o Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:41 Prezident Volodymyr Zelenskyj bol pozvaný na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, ktorá sa uskutoční koncom budúceho týždňa, uviedol dnes nemecký Tagesspiegel.

11:40 Telo štvrtého človeka zabitého pri ruskom útoku na Kyjev sa našlo v troskách zničenej budovy v Holosivskom okrese, uviedol minister vnútra Ihor Klymenko. Podľa vojenskej správy mesta Kyjev bolo v hlavnom meste zranených 21 ľudí.

10:46 Stíhačky Poľska a Severoatlantickej aliancie v stredu ráno vzlietli, aby zaistili poľský vzdušný priestor voči zvýšenému počtu ruských útokov na Ukrajine, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

10:45 Pri ruskom útoku na hlavné mesto zahynuli najmenej traja ľudia a najmenej 16 bolo zranených, informovala vojenská správa mesta Kyjev.

10:44 Inštitút pre štúdium vojny (ISW) včera uviedol, že poskytovanie pomoci zo strany USA je v krátkodobom až strednodobom horizonte naďalej nevyhnutné na pomoc Ukrajine pri budovaní jej obrannej priemyselnej základne (DIB).

10:43 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril sústrasť obetiam a zraneným pri útokoch a povedal, že Ukrajina "rozhodne podnikne odvetné kroky proti Rusku; teroristi budú vždy čeliť následkom svojich činov". Západní lídri reagujú na ruské ranné útoky. Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell strávil ráno v protileteckom kryte. Povedal: "Toto je každodenná realita statočného ukrajinského ľudu."

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský minister
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

10:30 Koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak v stredu vyhlásil, že Moskva nezmenila plány invázie na Ukrajinu, čo sa ukazuje na najnovšej vlne ruských útokov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

9:49 Pri dnešnom útoku ruského dronu a rakety na Mykolajiv bolo zranených približne 12 ľudí, informoval starosta Oleksandr Senkevič. Väčšina zranených podľa neho utrpela len ľahké zranenia.

9:48 Pri ruskom útoku na hlavné mesto bolo zranených najmenej 13 ľudí, uviedol starosta Vitalij Kličko. Približne 10 z nich utrpelo zranenia v Holosivskom okrese, zvyšok v Dniprovskom okrese.

9:47 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 44 zo 64 ruských rakiet a bezpilotných lietadiel, ktoré boli dnes vypustené, informovali vzdušné sily. Medzi zachytenými zbraňami bolo 29 rakiet a 15 dronov.

9:09 Turecká obranná spoločnosť Baykar, azda najznámejšia vďaka dronu Bayraktar, ktorý ukrajinské sily hojne využívali na ničenie ruskej vojenskej techniky na začiatku rozsiahlej invázie v roku 2022, začala stavať továreň neďaleko Kyjeva, uviedol to včera jej generálny riaditeľ pre agentúru Reuters.

9:08 Pri dnešnom ruskom útoku na hlavné mesto bolo zranených najmenej 11 ľudí, informovala vojenská správa mesta Kyjev. Úrady predtým uviedli, že zranenia utrpeli obyvatelia v Holosivskom a Dniprovskom okrese.

8:05 Ruský útok raketami S-300 na Charkov dnes ráno zranil 52-ročnú ženu, uviedol guvernér Oleh Syniehubov.

8:04 Po dnešnom ruskom útoku na Kyjev začala horieť výšková budova v Holosijivskej štvrti. V štvrti boli zranení a hospitalizovaní najmenej traja ľudia, informoval starosta Vitalij Kličko.

Niektoré časti metropoly sú bez elektriny po tom, ako zostrelená ruská raketa poškodila elektrické vedenie, uviedol podľa agentúry Reuters starosta Vitalij Kličko. V celej krajine stále trvá letecký poplach.

8:03 Muž hospitalizovaný po ruskom útoku na Mykolajiv dnes zomrel na následky zranení, uviedol starosta Oleksandr Senkevič.

8:02 Ako informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko, boli dnes v Dniprovskom okrese hlavného mesta v dôsledku ruského útoku zranení najmenej dvaja ľudia. Obaja sú ošetrovaní na mieste.

7:29 Rusko začalo ďalší rozsiahly útok na ukrajinské mestá skoro ráno. Podľa najnovších informácií boli medzi terčmi Kyjev, Ľvov, Mykolajiv a Charkovská oblasť.

7:28 Rusko zaútočilo na Mykolajivskú oblasť raketami a bezpilotnými lietadlami v skorých ranných hodinách, informoval gubernátor Vitalij Kim. V Mykolajove bola zranená najmenej jedna osoba, ktorej sa poskytuje lekárska starostlivosť, uviedol gubernátor.

6:36 Dnes ráno bolo v hlavnom meste počuť niekoľko výbuchov. Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že v meste je aktívna protivzdušná obrana.

6:35 Letecký poplach bol aktivovaný vo všetkých ukrajinských oblastiach a v meste Kyjev dnes okolo 6.00 h miestneho času na základe varovania vzdušných síl pred prilietajúcimi riadenými strelami.

Rusko si predvolalo diplomatov pobaltských štátov

Moskva obvinila Estónsko, Lotyšsko a Litvu z toho, že ignorovali ruské požiadavky na zabezpečenie volebných miestností na ruských veľvyslanectvách na ich území. Vo všetkých troch krajinách žijú početné ruské menšiny. "Predvolali sme chargé d'affaires pobaltských štátov v Moskve na ruské ministerstvo zahraničných vecí z dôvodu nedostatočnej reakcie... na opakované výzvy Ruska, aby zaručili bezpečnosť počas marcových prezidentských volieb," uviedol rezort vo svojom vyhlásení s tým, že pokiaľ bude táto sabotáž pokračovať, podnikne rozhodné kroky.

Moskva žiadala, aby tieto tri krajiny "prijali všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti veľvyslanectiev a voličov na ich území, aby sa zabránilo vážnym protestom ruských občanov žijúcich v týchto krajinách". Vzťahy pobaltských štátov s Ruskom sú dlhodobo napäté a ešte viac sa zhoršili po začatí ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022. Ruský prezident Vladimir Putin (71) sa uchádza o znovuzvolenie vo voľbách 15. až 17. marca ako nezávislý kandidát. Jeho znovuzvolenie sa pokladá za takmer isté. Jeho oponenti sú buď uväznení alebo utiekli do zahraničia, a väčšina nezávislých médií je zakázaná. Čelí iba symbolickým oponentom z politických strán priateľských voči Kremľu.

V armáde majú vzniknúť dronové sily

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal výnos, ktorým ukladá vláde a generálnemu štábu ozbrojených síl rozpracovať otázku vytvorenia dronových síl ako samostatnej štruktúry v rámci armády a výsledky predložiť na posúdenie Rade národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Oznámil to v utorok vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore, informovala agentúra DPA. Tieto nové dronové sily „nie sú záležitosťou budúcnosti, ale skôr niečím, čo by malo v blízkej budúcnosti viesť k veľmi konkrétnemu výsledku“, konštatoval Zelenskyj. Drony sa podľa neho osvedčili v boji na zemi, vo vzduchu aj na mori. „Vďaka dronom Ukrajina skutočne zmenila bezpečnostnú situáciu v Čiernom mori,“ povedal Zelenskyj.

Použitím takzvaných námorných dronov, teda diaľkovo riadených člnov vezúcich nálože, bola ruská Čiernomorská flotila vytlačená tak od južného pobrežia Ukrajiny, ako aj z oblasti okolo Krymského polostrova. Drony boli tiež často používané v bojoch pozdĺž frontov, aby spôsobili ruskej armáde ťažké straty. „Zoznam úloh je teraz jasný: Špeciálne štábne jednotky pre prácu s bezpilotnými lietadlami, špeciálne jednotky, efektívny výcvik, systematizácia skúseností, neustále škálovanie výroby a združovanie najlepších nápadov a najlepších odborníkov v tejto oblasti,“ načrtol Zelenskyj ďalšie kroky. Ukrajinská armáda sa v pozemnej vojne id začiatku spolieha pri prieskume aj útokoch na konkrétne ciele na malé drony, ktorých výroba je lacná. Rusko pri útokoch na ukrajinskú civilnú infraštruktúru spočiatku vsadilo na takzvané kamikadze drony vyrobené v Iráne, ale teraz tiež prešlo na menšie stroje.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu