Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia poskytne Turecku rekordne vysokú pomoc na obnovu po vlaňajších zemetraseniach

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Európska únia poskytne Turecku finančnú pomoc vo výške 400 miliónov eur na obnovu krajiny po ničivých zemetraseniach spred roka. Ide o najvyššiu sumu, aký kedy EÚ poskytla kandidátskej krajine z Fondu solidarity, uviedla v stredu eurokomisárka Elisa Ferreirová. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Turecko tieto peniaze využije na obnovu infraštruktúry a núdzového ubytovania, ale aj na ochranu kultúrneho dedičstva krajiny. Juhovýchodnú časť Turecka zasiahlo vlani 6. februára najprv zemetrasenie s magnitúdou 7,7, po ktorom v ten istý deň nasledovali otrasy s magnitúdou 7,6.

Podľa tureckej vlády len na území Turecka v dôsledku týchto zemetrasení zahynulo viac ako 53.000 ľudí. V susednej Sýrii, ktorá bola zemetraseniami zasiahnutá tiež, prišlo o život asi 6800 ľudí. Zo svojich domovov boli zároveň vysídlené milióny ľudí, ktorí sa museli presťahovať do kontajnerových mestečiek. EÚ sa krátko po týchto zemetraseniach zaviazala, že Turecku a Sýrii poskytne pomoc vo výške jednej miliardy eur. Najnovšia finančná pomoc je súčasťou tohto balíka.

Viac o téme: PomocZemetrasenie TureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu