Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zónu vlaňajších zemetrasení v Turecku postihlo za uplynulý rok 60-tisíc otrasov

Turecký záchranár prehľadáva sutiny budovy Zobraziť galériu (3)
Turecký záchranár prehľadáva sutiny budovy (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Od ničivých zemetrasení, ktoré Turecko zasiahli vlani 6. februára a vyžiadali si tisíce ľudských životov, zasiahlo juhovýchod Turecka približne 60.000 otrasov.

Epicentrum vlaňajšieho zemetrasenia, provincia Kahramanmaraš, zažila od 6. februára 2023 v priemere 56 zemetrasení denne, informovala podľa agentúry DPA turecká agentúra Anadolu, ktorá vo svojej správe z utorka citovala Bülenta Özmena z univerzity v Ankare.Juhovýchodnú časť Turecka zasiahlo pred rokom najprv zemetrasenie s magnitúdou 7,7, po ktorom v ten istý deň nasledovali otrasy s magnitúdou 7,6.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Podľa tureckej vlády len na území Turecka v dôsledku týchto zemetrasení zahynulo viac ako 53.000 ľudí. V susednej Sýrii, ktorá bola zemetraseniami zasiahnutá tiež, prišlo o život asi 6800 ľudí.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v statuse zverejnenom v utorok - na rok presne v čase prvého zo zemetrasení - na sieti X zopakoval svoj prísľub spred roka týkajúci sa obnovy regiónu.Krátko po zemetrasení si Erdogan stanovil ambiciózny cieľ -postaviť približne 300.000 bytov za rok. Jeho vláda to však nesplnila. Erdogan cez víkend uviedol, že do konca roka 2024 môže byť hotových 200.000 bytových jednotiek.

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu