Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší havajský ostrov zasiahlo zemetrasenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HONOLULU - Zemetrasenie s magnitúdou 5,7 zasiahlo v piatok oblasť južne od ostrova Havaj, najväčšieho spomedzi Havajských ostrovov, informovala americká geologická služba (USGS). Otrasy boli citeľné aj v metropole Honolulu, ležiacej na inom havajskom ostrove Oʻahu, uvádza agentúra AP.

USGS najskôr magnitúdu stanovila na 6,3, ale neskôr ju znížila. Otrasy vychádzali z hĺbky desať kilometrov, pričom ich epicentrum bolo 18 kilometrov južne od obce Naalehu. Výstrahu pred cunami úrady nevydali. Určité otrasy mohli pocítiť dokonca aj obyvatelia havajskej metropoly Honolulu, ktorá je od zmieneného epicentra vzdialená približne 322 kilometrov na sever.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Havajský úrad pre zvládanie mimoriadnych situácií informoval, že silné otrasy v dôsledku zemetrasenia, ku ktorému došlo krátko po 10.00 h miestneho času (21.00 h SEČ), mohli pocítiť obyvatelia mnohých oblastí.

Šéf administratívy ostrova Havaj, Mitch Roth, bol v tom čase práve na vyšetrení u kardiológa v Honolulu. "Zrazu som pocítil, že sa mi točí hlava," povedal. Najskôr si podľa vlastných slov myslel, že to bol zákrok, no potom si uvedomil, že išlo o zemetrasenie. Okamžite sa telefonicky spojil s predstaviteľmi krízového manažmentu a chystá sa vrátiť na ostrov. Domnieva sa, že už v nasledujúcich hodinách sa začnú vynárať správy o rozsahu škôd.

Viac o téme: Zemetrasenie USAHavajHonolulu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu