Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Červenom mori zaútočili na plavidlo vlastnené Britmi, nikto nebol zranený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na nákladné plavidlo v britskom vlastníctve v noci na utorok zaútočili v Červenom mori, oznámila Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

K útoku na loď došlo západne od jemenského prístavného mesta Hudajda krátko po polnoci. Zatiaľ sa k zodpovednosti za útok neprihlásila žiadna skupina, ale agentúra AP informovala, že podozriví sú Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia. UKMTO uviedla, že kapitán britskej lode "vedel o malom člne na ľavoboku svojho plavidla", potom na Britov niekto vystrelil projektil. Pri útoku nikto z posádky neutrpel zranenia a britská loď skončila len s menšími škodami na oknách kapitánskeho mostíka. Loď posúdili ako schopnú ďalšej plavby, preto pokračovala ďalej.

Minister obrany Grant Shapps v pondelok v Dolnej snemovni britského parlamentu vyhlásil, že v prípade potreby nebude váhať znova zasiahnuť proti húsíom v Jemene a bude to sebaobrana. Shapps informoval poslancov v snemovni o situácii po tom, ako Británia a USA podnikli v sobotu spoločné vzdušné útoky proti lokalitám jemenských povstalcov húsíov. Šéf rezortu britskej obrany povedal, že tieto vzdušné útoky boli v súlade s medzinárodným právom a na sebaobranu. Podľa neho mierili na "tri vojenské zariadenia", pričom zasiahli "11 rôznych cieľov" identifikovaných po "veľmi starostlivej analýze".

Viac o téme: Plavidloútok BritániaČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu