Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irán odsúdil americký útok na Bagdad, označil ho za hrozbu pre svetový mier

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TEHERÁN - Irán vo štvrtok odsúdil stredajší americký dronový útok na iracké hlavné mesto Bagdad, pri ktorom zahynuli traja členovia proiránskej skupiny Katáib Hizballáh. Spojené štáty podľa neho týmto útokom porušili zvrchovanosť a územnú celistvosť Iraku, informujeme na základe správy agentúry AFP.

"Pokračovanie takéhoto avanturizmu zo strany Ameriky je hrozbou pre regionálny a medzinárodný mier aj bezpečnosť," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí. Medzi tromi zabitými členmi Katáib Hizballáh je aj vysokopostavený veliteľ tejto skupiny Abú Bakr Saadí. Katáib Hizballáh patrí medzi najsilnejšie Iránom podporované milície operujúce v Iraku.

Cieľom útoku v Bagdade bol veliteľ Katáib Hizballáh

Podľa vyhlásenia Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) zodpovedajúceho za oblasť Blízkeho východu išlo o reakciu na útoky na amerických vojakov, ktorí zahynuli koncom januára v Jordánsku. Cieľom útoku v Bagdade bol veliteľ Katáib Hizballáh, "zodpovedný za priame plánovanie a účasť na útokoch na americké sily v regióne", uviedlo CENTCOM na sociálnej sieti.

USA považujú Katáib Hizballáh za teroristickú organizáciu, pričom predstavitelia americkej administratívy podľa AFP sa domnievajú, že práve táto skupina stojí za útokom v Jordánsku. Organizácia nedávno oznámila, že pozastavuje vojenské operácie namierené proti americkým vojakom na Blízkom východe. Útoky na amerických vojakov v regióne sú považované za dôsledok vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Zároveň narastajú aj obavy z toho, že sa vojna z Pásma Gazy rozšíri aj do okolitého regiónu.

Viac o téme: USAIránBagdadSvetový mier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu