Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Armáda Spojených štátov opäť útočila na pozície povstalcov v Jemene

(Zdroj: SITA/AS1 Leah Jones/RAF via AP)

WASHINGTON - Armáda Spojených štátov vo štvrtok oznámila, že jej sily opäť podnikli viacero útokov proti raketovým systémom húsíjskych povstalcov v Jemene. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

V stredu večer podnikli sily Ústredného velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) "obranné údery proti dvom prenosným protilodných raketám húsíov pripraveným na odpálenie na plavidlá v Červenom mori," uviedol CENTCOM vo vyhlásení zverejnenom na platforme X. V noci na štvrtok potom americké sily podnikli ešte jeden útok proti mobilným raketám zem-zem, ktoré boli taktiež pripravené na odpálenie. CENTCOM uviedol, že identifikoval rakety na území Jemenu kontrolovanom povstalcami a stanovil, že predstavujú bezprostrednú hrozbu pre lode amerického námorníctva a obchodné plavidlá v regióne.

Povstalci tvrdia, že tieto údery podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi

Médiá ovládané jemenskými vzbúrencami informovali, že pri útokoch boli zasiahnuté ciele v provincii Hudajda na západe Jemenu. Húsíovia od vlaňajšieho novembra útočia na lode v Červenom mori a v Adenskom zálive. Povstalci tvrdia, že tieto údery podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Spojené štáty a Británia reagovali na útoky povstalcov odvetnými údermi a húsíovia následne vyhlásili za legitímne ciele aj americké a britské záujmy. V utorok povstalci vyhlásili, že pri dvoch útokoch zasiahli aj americkú a britskú loď.

Viac o téme: Povstalciútok USAJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu