Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poľsko sa musí pripraviť aj na scenár vojny s Ruskom, tvrdí minister obrany

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz
Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v rozhovore zverejnenom v pondelok uviedol, že Poľsko sa musí pripraviť aj na hrozbu vypuknutia vojny s Ruskom. Informujeme podľa správy agentúry DPA.

archívne video 

Juraj Blanár na Rade EÚ o príprave finančnej pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na otázku denníka Super Express, či považuje za možnú vojenskú porážku Ukrajiny Ruskom a následnú inváziu na územie Poľska, Kosiniak-Kamysz odpovedal, že zvažuje všetky možné scenáre a práve tie najhoršie z nich berie najvážnejšie. "To je úloha ministra obrany v situácii, v ktorej sa dnes nachádzame," dodal s tým, že slová o možných scenároch "nepovedal len tak z ničoho nič," ale dôkladne ich zvážil.

Rezort obrany sa už na hrozbu vojny podľa poľského ministra začal pripravovať prijatím konkrétnych krokov vrátane preskúmania nedostatkov v dodávkach výzbroje pre armádu. V tejto súvislosti Kosiniak-Kamysz uviedol, že hoci sú rozsiahle nákupy výzbroje dôležité, rovnako vážne treba pristupovať aj k individuálnemu vybaveniu každého vojaka. Dodal, že Poľsko má v úmysle zohrávať veľmi dôležitú úlohu v spoločnej obrane Európskej únie, ktorej je členom. Zároveň patrí aj do Severoatlantickej aliancie (NATO). Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny. Od začiatku invázie jej poskytuje vojenskú podporu a prijalo tiež najväčší počet Ukrajincov utekajúcich pred vojnou.

Viac o téme: VojnaRuskoPoľskoScenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu