Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Veliteľ bombardéra, čo útočil na Ukrajine, sa v Rusku stal terčom útoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) tvrdí, že v meste Engeľs v Saratovskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska došlo v piatok k pokusu o útok na veliteľa posádky strategického bombardéra Tu-95 majora Olega Stegačova. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 709

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 709 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Cesta v Sumskej oblasti neďaleko ruských hraníc sa po útoku uzavrela pre civilistov.

20:39 Pri ostreľovaní okupovaného mesta Lysyčansk na východe Ukrajiny zahynulo podľa najnovšej bilancie najmenej osem ľudí. Ďalších desať ich utrpelo zranenie. Podľa agentúry AFP o tom informovali tamojšie Ruskom dosadené úrady.Pod troskami budovy pekárne, ktorá pri nálete dostala zásah, môžu byť ešte uväznené desiatky ľudí, upozornili úrady s tým, že počet obetí sa preto môže zvýšiť.

20:05 Estónsko dodáva Ukrajine protitankové strely Javelin, inú vojenskú pomoc.

19:34 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) tvrdí, že v meste Engeľs v Saratovskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska došlo v piatok k pokusu o útok na veliteľa posádky strategického bombardéra Tu-95 majora Olega Stegačova. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC.HUR v súvislosti s udalosťami v Engeľse bez bližších podrobností upozornila, že všetkých vojnových zločincov čaká odplata a že o nich ukrajinské tajné služby všetko vedia: mená, adresy, ŠPZ áut, obvyklé trasy i zvyky.

18:04 Počas februára sa spojili ukrajinské komunity v iniciatíve #ĎakujemeSlovensko a naplánovali sériu dobrovoľníckych aktivít ako poďakovanie Slovákom za pomoc a prijatie počas krízy, ktorá vypukla po vzniku konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou 24. februára 2022. Iniciatíva má byť odrazom vzájomnej pomoci medzi oboma komunitami.

17:38 Ostreľovanie východoukrajinského mesta Lysyčansk si v sobotu vyžiadalo najmenej dve obete na životoch. Podľa agentúry AFP o tom informovali tamojšie Ruskom dosadené úrady. Pod troskami budovy pekárne, ktorá pri nálete dostala zásah, môžu byť ešte uväznené desiatky ľudí, upozornili úrady.

16:47 Ruský útok poškodil sýpku v Poltavskej oblasti.

15:10 Poľsko opakuje, že podporuje fond vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 20 miliárd eur.

14:25 Generál Syrskyi navštevuje ohrozený kupiansky sektor uprostred „napätej“ situácie.

13:53 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či bude Ukrajina schopná znovu získať kontrolu nad Ruskom okupovaným Krymským polostrovom, ale verí, že by mohla znovu získať Doneckú oblasť a Luhanskú oblasť.

13:29 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí protestuje v Nikarague proti ruskej delegácii z okupovaného Krymu.

13:05 Ruská polícia v sobotu zadržala približne 20 miestnych aj zahraničných novinárov, ktorí v Moskve pokrývali protest manželiek a partneriek Rusov mobilizovaných do bojov na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

12:51 Generál Oleksandr Syrskyi, veliteľ ukrajinských pozemných síl, navštívil vojenské jednotky v kupianskom sektore, ktoré čelia silnému ruskému náporu, uviedla armáda 3. februára.

12:20 Poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre YouTube Channel Zero 2. februára uviedol, že verí, že Ukrajina bude schopná znovu dobyť Rusmi okupované územia v regióne Donbas, vyjadril však neistotu v súvislosti s oslobodením Krymu.

11:13 Ruské médiá zverejnili moment útoku dronu na ropnú rafinériu Lukoil vo Volgograde.

10:56 Kanada môže previesť na Ukrajinu 83,3 tisíc rakiet vzduch-zem CRV7. Ide o zbraň z 80-tych rokov, ktorá bola vyradená z prevádzky na začiatku 2000-tych rokov. O iniciatíve sa aktívne diskutuje v kanadskom parlamente. Avšak iba 8 tisíc rakiet je vybavených hlavicami a zvyšok je vhodný len na náhradné diely.

10:41 Nemecký parlament schválil 2. februára rozpočet krajiny na tento rok vrátane 7,6 miliardy eur (8,2 miliardy USD) vojenskej pomoci pre Kyjev.

9:42 Elektráreň DTEK, zariadenie Ukrenergo poškodené pri ruských útokoch. DTEK, hlavná ukrajinská súkromná energetická spoločnosť, 3. februára uviedla, že jednu z jej tepelných elektrární zasiahol nočný ruský útok. Zariadenie závodu bolo „vážne poškodené“.

9:34 Ruské ministerstvo spravodlivosti označilo Olega Orlova, jedného z vodcov ľudskoprávnej skupiny Memorial, za „zahraničného agenta“, oznámilo ministerstvo 2. februára.

8:52 Kryvyj Roh opäť trpí výpadkami elektriny po útokoch ruských dronov. Mesto Kryvyi Roh v Dnepropetrovskej oblasti malo druhý deň po sebe výpadky elektriny po novej vlne náletov ruských bezpilotných lietadiel 3. februára, uviedol Oleksandr Vilkul, šéf vojenskej správy Kryvyi Roh.

8:23 V Rusku manželky mobilizovaných mužov zo skupiny „Cesta domov“ vyzývajú ruské ženy, aby prišli k Hrobu neznámeho vojaka. Veľké akcie sú naplánované práve na 500. deň mobilizácie v Rusku. Ženy plánujú položiť na hroby kvety.

7:57 V ruskom Volgograde zaútočili drony na najväčšiu rafinériu Lukoil v Južnom federálnom okruhu s kapacitou 14,8 milióna ton.

7:48 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila deväť zo 14 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo z Primorska-Achtarska a z Čaudy na Ruskom okupovanom Kryme, informovalo letectvo 3. februára.

7:14 Prostredníctvom open source výskumu Mediazona, ruské nezávislé médium, spolu s BBC Russia potvrdili mená 43 460 ruských vojakov, ktorí boli zabití od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

6:33 Južná Kórea sa v sobotu ostro ohradila voči výrokom Ruskej federácie, podľa ktorej kritické vyjadrenia zo strany juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola na adresu KĽDR sú "zaujaté". Soul reagoval, že takéto komentáre zo strany Ruska sú "bezočivé" a ignorujú realitu, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

6:09 Bulharský minister povedal, že obrnené vozidlá smerujú na Ukrajinu. Mesiace po schválení bulharským parlamentom a vládou je teraz 100 obrnených vozidiel, ktoré kedysi patrili tamojšiemu ministerstvu vnútra, na ceste na Ukrajinu, uviedol 2. februára minister obrany Todor Tagarev. 

Ukrajina informovala USA o rozhodnutí odvolať Zalužného

Ukrajinská vláda informovala Spojené štáty o tom, že prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozhodol odvolať hlavného veliteľa armády Valerija Zalužného. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou to v piatok uviedol denník The Washington Post. Išlo by podľa neho o najzávažnejšiu personálnu zmenu počas vojny na Ukrajine.

Dva zdroje pre americký denník povedali, že Biely dom takéto rozhodnutie nepodporil ani proti nemu nenamietal, pretože ide o výlučnú právomoc ukrajinského prezidenta. Výnos o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Zelenskyj zatiaľ nevydal a nie je jasné, kedy by tak mohol urobiť, napísal The Washington Post, ktorý správu o oznámení rozhodnutia americkej vláde priniesol ako prvý.

Nedôvera medzi Zelenským a Zalužným v posledných rokoch vzrástla, sčasti preto, že prezident Zalužnému pripisuje politické ambície, ktoré generál dosiaľ popieral. Nezhodli sa tiež v kľúčových otázkach týkajúcich sa armády a vojny proti Rusku. Generál podľa ukrajinských médií aktuálne žiadal o mobilizáciu 500.000 nových vojakov, s čím Zelenskyj nesúhlasí.

Zelenskyj si vypočul kritiku od generála Zalužného.
Zobraziť galériu (4)
Zelenskyj si vypočul kritiku od generála Zalužného.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zalužnyj patrí popri Zelenskom k najobľúbenejším osobnostiam na Ukrajine a jeho odchod by mohol ovplyvniť morálku vojakov i narušiť dôveru západných darcov. Zelenskyj na druhej strane údajne v súkromní uvažoval nad tým, že nový veliteľ by mohol oživiť šance Kyjeva na bojisku. Nájsť náhradu za Zalužného je veľkou výzvou, konštatoval americký denník a pripomenul, že medzi možnými kandidátmi sa spomínajú riaditeľ vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov či veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu