Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Rusko spustilo útok na mesto Cherson: Najmenej štyria obyvatelia sú mŕtvi

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

KYJEV - Počet mŕtvych po útoku na východoukrajinský Lysyčansk, ktorý majú pod kontrolou Rusi, vzrástol na 28. Medzi mŕtvymi je deväť žien a jedno dieťa. Informovalo o tom na sieti Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Rusi v sobotu uviedli, že na mesto v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LNR) zaútočili Ukrajinci a že zasiahli budovu, v ktorej bola pekáreň. Ukrajinská strana útok zatiaľ nekomentovala.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 711

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 711 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Úrady v utorok dočasne uzavreli pre cudzincov juhoukrajinské mesto Cherson a jeho okolie. Urobili tak po tom, ako tam minulý týždeň v dôsledku útokov ruských síl prišli o život dvaja občania Francúzska pracujúci ako dobrovoľníci pre mimovládnu organizáciu HEKS/EPER. Informovala o tom agentúra DPA.

20:59 Srbsko nariadilo odchod z krajiny Ruske, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu. Podľa úradov balkánskej krajiny predstavuje bezpečnostnú hrozbu, na opustenie krajiny dostala mesiac, uviedla dnes stanica Nova.rs.

20:55 Tisíce farmárov protestovali v pondelok po celom Lotyšsku, pričom žiadali zákaz dovozu ruského obilia a potravín do Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP. "Jednou rukou pomáhame Ukrajincom, no druhou nechávame agresorskú krajinu (Rusko) kradnúť obilie na Ukrajine a predávať ho v Európe s obrovským ziskom," kritizoval organizátor protestu Juris Lazdiňš.

20:00 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v pondelok vyzval Kongres USA, aby už prijal balík pomoci pre vojnou zmietanú Ukrajinu. Pripomenul, že EÚ minulý týždeň súhlasila s vyčlenením balíka pomoci pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur. Podľa agentúry PAP to Sikorski vyhlásil vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku o Josepom Borrellom, ktorý z poľskej metropoly cestuje na Ukrajinu.

18:33 V Bulharsku v pondelok zadržali zamestnanca jednotky ministerstva vnútra pre boj proti organizovanému zločinu, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vedúceho služobného úradu rezortu vnútra.

18:05 Dvoch ukrajinských tínedžerov zachránili pred ruskou okupáciou.

18:00 Ukrajinská armáda zajala skupinu okupantov v Avdiivke.

16:59 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa v pondelok zastal hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného, o ktorého sporoch s prezidentom Volodymyrom Zelenským a chystanom odvolaní z funkcie sa už dlhšie špekuluje. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Spoločnosť diskutuje a v napätí očakáva výsledok situácie s plánmi prezidenta na odvolanie hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného," napísal Kličko na sieti Telegram. "V mnohom práve vďaka Zalužnému Ukrajinci skutočne uverili našim ozbrojeným silám, ktoré sa v súčasnosti tešia najväčšej dôvere. Generál Valerij Zalužnyj ako vojak vo vojne zažil veľa ťažkých chvíľ," pokračoval starosta Kyjeva.

16:52 Ruská fotografka, ktorá na Instagrame zverejnila zábery dúhovej vlajky, dostala 15-eurovú pokutu za zdieľanie "extrémistických symbolov". Oznámila to v pondelok tamojšia ľudskoprávna skupina Pervyj otdel, informuje agentúra AFP.

16:40 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v pondelok oznámil, že cestuje na Ukrajinu. V rozhovore s novinármi vo Varšave Borrell zopakoval výzvy na poskytnutie ďalšej pomoci tejto vojnou zničenej krajine, keď vyhlásil, že EÚ musí Ukrajinu podporovať "všetkými prostriedkami".

16:14 Holandské ministerstvo obrany oznámilo prípravy na presun ďalších 6 stíhačiek F-16 na Ukrajinu k 24 predtým prisľúbeným.

15:20 Pracovná skupina ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) v pondelok odporučila, aby sa politik Boris Nadeždin nemohol zúčastniť ako kandidát na prezidentských voľbách. Zdôvodnila to chybami v podpisových hárkoch tohto uchádzača o kandidátsku registráciu. V pondelok o tom informovala britská stanica BBC, ktorá upozornila, že rozhodnutie pracovnej skupiny ÚVK samo o sebe neznamená automatické odmietnutie registrácie potenciálnemu kandidátovi.

13:47 Gruzínske úrady v pondelok oznámili, že prekazili plány na prepašovanie niekoľkých výbušných zariadení z Ukrajiny cez Gruzínsko do Ruska. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

Šesť výbušných zariadení bolo 19. januára prevezených z ukrajinského mesta Odesa cez Rumunsko, Bulharsko a Turecko do Gruzínska na minivane, ktorý patrí občanovi Ukrajiny. Uviedla to gruzínska spravodajská služba s tým, že zariadenia obsahovali 14 kilogramov plastickej trhaviny C-4.

13:17 Rusko spustilo útok proti južnému mestu Cherson 5. februára okolo poludnia, pričom zabilo najmenej štyroch obyvateľov a jedného zranilo, uviedol minister vnútra Ihor Klymenko. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

11:42 Kremeľ dnes označil bombardovanie pekárne v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Lysyčansk za "odporný teroristický čin". Rusko viní zo sobotňajšieho úderu ukrajinskú armádu, podľa ruských záchranných služieb pri ňom zahynulo najmenej 28 ľudí. Kyjev na obvinenie zatiaľ nereagoval. Informovali o tom tlačové agentúry.

11:11 Kremeľ v pondelok kritizoval sobotný útok ukrajinských síl na pekáreň v meste Lysyčansk na východe Ukrajiny, pri ktorom prišlo o život najmenej 28 ľudí. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:06 Rusko za posledný deň zaútočilo na deväť ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej jedného civilistu a najmenej piatich zranilo, informovali regionálne úrady začiatkom 5. februára. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

9:43 Francúzsko plánuje 5. februára predvolať ruského veľvyslanca, aby odsúdil zabitie dvoch francúzskych humanitárnych pracovníkov na Ukrajine minulý týždeň a protestoval proti nárastu protifrancúzskych dezinformácií, informovali Le Figaro a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

8:25 Ukrajina musí získať nových vojakov, aby dokázala úspešne odrážať ruské útoky. V pondelok to uviedol brigádny generál nemeckého Bundeswehru Christian Freuding. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

8:20 Vrtuľník Mi-8 ruského ministerstva pre mimoriadne situácie sa v nedeľu večer zrútil do Onežského jazera na severozápade Ruska. Na jeho palube boli tri osoby. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

7:34 Európska komisia (EK) nezaradí do chystaného 13. sankčného balíka voči Rusku žiadne nové zákazy dovozu. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním na nemenových európskych diplomatov.

EK chce aj napriek výzvam niektorých členov EÚ na zákaz dovozu ďalších tovarov a surovín z Ruska navrhnúť sankčný balík, ktorý vyvolá v krajinách EÚ len minimálnu diskusiu a bude čo najrýchlejšie prijatý. Na sankčný zoznam EÚ majú pribudnúť stovky jednotlivcov a subjektov, nie však veľké spoločnosti, uviedol diplomatický zdroj agentúry Reuters.

7:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore v talianskej televízii RAI povedal, že uvažuje o výmene niekoľkých vysokopostavených činiteľov, a to nielen v armáde. Už niekoľko dní sa množia špekulácie o skorom odvolaní náčelníka generálneho štábu Valerija Zalužného.

7:21 Rusko „prevychováva“ deportované ukrajinské deti. Veronika Vlasenko, ukrajinské dieťa, ktoré strávilo 14 mesiacov v ruskom školskom systéme, povedala, že jej učitelia a spolužiaci jej povedali, že sa nikdy nebude môcť vrátiť domov. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

7:20 Vzdušné sily varujú pred hrozbou balistických rakiet vo viacerých regiónoch. Letectvo 5. februára uviedlo, že pre oblasti Charkov, Doneck a Dnepropetrovsk platí varovanie pred balistickými raketami. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:25 Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson v nedeľu vyjadril nesúhlas s návrhom zákona o ochrane hraníc, ktorý by v prípade schválenia uvoľnil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Počet mŕtvych po útoku na Lysyčansk podľa ruského ministerstva vzrástol 

Ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti uviedlo, že z trosiek bolo vytiahnutých desať živých ľudí. Dodalo však, že štyria z nich sú vo veľmi vážnom stave. Dnes popoludní sa záchranné a pátracie práce skončili.

Záchranári pracovali celú noc. Preživší hľadali v troskách, ktoré zostali z rozbitej reštaurácie Adriatic na Moskovskej ulici, kde bola podľa ruských úradov zriadená pekáreň pre civilistov. Nachádzala sa v dvojpodlažnej budove.

Ukrajinská vojenská správa Lysyčansku ale podľa portálu Suspilne Donbas uviedla, že pekáreň v severnej časti mesta začala fungovať až po okupácii Rusmi a že sa v nej piekol chlieb pre vojakov na fronte. V budove sa tiež Rusi a ich miestni pomocníci stravovali a organizovali tam stretnutia.

Hovorkyňa ruského ministerstva žiada, aby Západ útok odsúdil

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová už v sobotu podľa agentúry TASS povedala, že podľa predbežných informácií bol útok vykonaný za použitia západných zbraní. Žiada, aby Západ útok odsúdil.

Vojenskí vyšetrovatelia uviedli, že pekáreň zasiahla strela odpálená zo salvového raketometu HIMARS. Agentúra Reuters uviedla, že sa jej podarilo s pomocou Google Maps overiť, že na videu ruského ministerstva je skutočne poškodená budova z Moskovskej ulice v Lysyčansku. Nebolo však podľa nej možné overiť dátum nadobudnutia záberov ani ďalšie podrobnosti správy ruských úradov.

Včerajšok bol v samozvanej Luhanskej ľudovej republike dňom smútku za ľudí, ktorí pri útoku prišli o život. Ukrajinské vojská sa z Lysyčanska stiahli začiatkom júla 2022. Rusko tak získalo kontrolu nad celou východoukrajinskou Luhanskou oblasťou. V meste podľa ukrajinských úradov zostáva zhruba len desatina z predvojnového počtu 110-tisíc obyvateľov. V súčasnosti sa toto mesto nachádza neďaleko frontovej línie.

Americký senát zverejnil text zákona o ochrane hraníc spájaný s pomocou pre Kyjev

Americkí senátori zverejnili v nedeľu znenie očakávaného zákona o ochrane hraníc, ktorý by v prípade schválenia uvoľnil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. O zákone by mali hlasovať v priebehu týždňa. Informujú o tom správyy z agentúr AP a AFP.

Senát USA už niekoľko mesiacov rokuje o dohode týkajúcej sa boja proti nelegálnej migrácii na hraniciach s Mexikom. Republikáni trvajú na posilnení ochrany hraníc výmenou za schválenie žiadosti Bieleho domu o ďalšiu pomoc pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že predstavenú dohodu podporuje. "Dosiahli sme dohodu týkajúcu sa národnej bezpečnosti, ktorá obsahuje najtvrdší a najspravodlivejší súbor reforiem na hraniciach za posledné desaťročia. Dôrazne ju podporujem," informoval vo vyhlásení.

Biden zároveň vyzval Kongres USA, aby zákon urýchlene schválil, aby ho mohol čo najskôr podpísať. Dohoda je pre Biely najlepšou možnosťou, ako poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc v čase prebiehajúcej ruskej invázie, vysvetľuje AP. Pokračujúca podpora pre Kyjev je jedným z hlavných cieľov zahraničnej politiky Bidenovej administratívy.

Kongres USA by schválením zákona uvoľnil aj finančné prostriedky pre Izrael, ktorý od októbra bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Vyhliadky na schválenie návrhu zákona sú zatiaľ nejasné - demokrati majú v Senáte tesnú väčšinu, nie však v Snemovni reprezentantov, v ktorej majú prevahu republikáni, pripomína AFP.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu