Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stále nie je jasné, či rukojemníci Hamasu dostali lieky: Borrell varoval pred následkami zastavenia financovania UNRWA

Demonštranti, ktorí požadujú prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, blokujú cestu počas protestného zhromaždenia v izraelskom Tel Avive. Zobraziť galériu (2)
Demonštranti, ktorí požadujú prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, blokujú cestu počas protestného zhromaždenia v izraelskom Tel Avive. (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

JERUZALEM - Ani tri týždne po oznámení, že izraelskí rukojemníci zavlečení do Pásma Gazy dostanú potrebné lieky, ich príbuzní nevedia, či sa tak naozaj stalo. Správu o tom nemá ani Fórum rukojemníkov a rodín nezvestných a zrejme ani úrad izraelského premiéra, pretože denníku The Times of Israel (TOI) neposkytol žiadnu relevantnú informáciu v tejto veci.

Mnohí z rukojemníkov pritom trpia chronickými chorobami, ktoré si vyžadujú každodenné užívanie liekov a pravidelný lekársky dohľad. Iní boli zranení, buď vtedy, keď ich palestínske komandá na juhu Izraeli brali do zajatia, alebo už priamo v Pásme Gazy.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Medzinárodný výbor Červeného kríža nenavštívil žiadneho z rukojemníkov, aby skontroloval ich stav a poskytol potrebnú lekársku starostlivosť, doplnil TOI. Na základe dohody sprostredkovanej Katarom a Egyptom vláda v Dauhe 16. januára oznámila, že dodávky liekov pre rukojemníkov sa začnú 17. januára - výmenou za paralelný presun veľkého objemu zdravotníckej a humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy.

O deň neskôr bolo oznámené, že Medzinárodný výbor Červeného kríža sa na dohode nebude podieľať a že dodávku liekov bude garantovať Katar. Izrael v rámci dohody požadoval vizuálny dôkaz o doručení liekov každému rukojemníkovi.

Borrell varoval pred následkami zastavenia financovania UNRWA

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu upozornil, že zastavenie financovania Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) by mohlo ohroziť státisíce životov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Nemecka a Švédska sa rozhodlo pozastaviť financovanie UNRWA po tom, čo Izrael uviedol, že 12 zamestnancov tejto agentúry OSN sa podieľalo na útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

"Zrušenie financovania UNRWA by bolo neprimerané a nebezpečné... Ohrozilo by to státisíce životov" povedal Borrell. Podľa jeho slov má UNRWA zásadný význam pri poskytovaní pomoci pre viac ako 1,1 milióna ľudí v Pásme Gazy.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Šéf diplomacie EÚ dodal, že UNRWA prijala po obvineniach zo strany Izraela okamžité opatrenia a spustila vyšetrovanie. Izraelské tvrdenia označil za závažné a v prípade ich potvrdenia by podľa neho nemali zostať nepotrestané.

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov, ktorá bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier, upozornila, že v prípade výrazného výpadku financovania bude musieť do konca februára ukončiť svoju činnosť, pripomína AFP.

Organizácia Spojených národov oznámila audit činnosti UNRWA s tým, že na základe výsledkov tohto vyšetrovania rozhodne, či by mala byť činnosť tejto agentúry pozastavená. UNRWA bola založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne a patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30-tisíc pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Viac o téme: FinancovaniePodporaVojnaLiekyRukojemníciPalestínski utečenciIzraelHamasPásmo GazyAgentúra OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu