Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Bývalý brigádny generál sýrskej armády Muhammad Hamu sa v pondelok v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny počas občianskej vojny v Sýrii. Ide o najvyššie postaveného predstaviteľa sýrskej armády, ktorý v Európe čelí súdnemu konaniu, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Hamu (65) v súčasnosti žije vo Švédsku a za napomáhanie a podnecovanie vojnových zločinov mu hrozí doživotie. Žalobkyňa Karolina Wieslanderová na pondelkovom pojednávaní prečítala body obžaloby. Hamo podľa nej prispel ku konaniu armády, ktoré zahŕňalo útoky bez dodržania zásad dôstojnosti, obozretnosti a primeranosti. Obvinenia sa vzťahujú na obdobie od 1. januára do 20. júl 2012. Súdny proces by mal trvať do konca mája.

archívne video

Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hamuho právnička Mari Kilmanová pred súdom uviedla, že jej klient trestnoprávnu zodpovednosť odmieta. Konal podľa jej slov v kontexte vojny a musel poslúchať rozkazy. Hamu tiež odmieta jednotlivé obvinenia a tvrdil, že by sa malo postupovať podľa sýrskeho práva.

Občianska vojna v Sýrii medzi režimom vtedajšieho prezidenta Bašára Asada a opozičnými skupinami vrátane organizácie Islamský štát (IS) vypukla v roku 2011 po tom, ako vláda potlačila nenásilné prodemokratické demonštrácie. Konflikt si vyžiadal viac než pol milióna obetí na životoch. Milióny boli vysídlené a hospodárstvo i infraštruktúra krajiny utrpeli škody.

Viac o téme: Súd ŠvédskoŠtokholmSýriaMuhammad Hamu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu