Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezidentské voľby v Senegale sa v plánovanom termíne neuskutočnia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAKAR - Senegalský prezident Macky Sall v sobotu oznámil odklad prezidentských volieb naplánovaných na 25. februára. Odloženie volieb na neurčito pritom oznámil len niekoľko hodín pred začiatkom oficiálnej predvolebnej kampane, informovala agentúra AFP.

 AFP dodala, že Sall v príhovore k národu objasnil, že výnos o vypísaní volieb zrušil v súvislosti s tým, že poslanci parlamentu preverujú činnosť dvoch sudcov Ústavnej rady, ktorých integrita vo volebnom procese bola spochybnená.Sall avizoval, že bude iniciovať celoštátnu diskusiu, ktorá by viedla k vytvoreniu podmienok pre slobodné, transparentné a inkluzívne voľby. Predpokladaný dátum konania volieb však Sall neuviedol.AFP dodala, že ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od roku 1963, keď táto africká krajina získala nezávislosť.

Výnos z novembra 2023, ktorý podpísal Sall, stanovil termín prezidentských volieb na 25. februára. Sall opakovane deklaroval - a potvrdil to aj v sobotu -, že sa nebude uchádzať o tretie funkčné obdobie vo funkcii prezidenta. V médiách sa vyjadroval, že začiatkom apríla odovzdá moc víťazovi prezidentských volieb.Ústavná rada potvrdila 20 kandidátov prezidentských volieb, pričom však desiatky ďalších uchádzačov vyradila. Medzi nimi boli aj dvaja hlavní predstavitelia opozície Ousmane Sonko a Karim Wade, syn bývalého prezidenta Abdoulaya Wadeho.

Wadeho strana pritom v piatok predložila Národnému zhromaždeniu návrh zákona o odložení prezidentských volieb z 25. februára."Naša parlamentná iniciatíva je motivovaná mnohými incidentmi a protestmi, ktoré deformovali volebný proces, poukazovali na jeho vážne dysfunkcie" a "ešte viac na vyraďovanie kandidátov", uvádza sa vo vyhlásení Senegalskej demokratickej strany (PDS), ktorá má v 165-člennom parlamente 27 poslancov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyOdloženieSenegal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu