Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na proteste proti odkladu volieb v Senegale zadržali expremiérku Touréovú

Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho Zobraziť galériu (2)
Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho (Zdroj: SITA/AP Photo/Stefan Kleinowitz)

DAKAR - Bývalá senegalská premiérka Aminata Touréová, ktorá je teraz vedúcou predstaviteľkou senegalskej opozície. bola v nedeľu zadržaná na jednom z protestov proti odkladu prezidentských volieb v Senegale.

Tlačovú agentúru AFP o tom v nedeľu večer informoval opozičný poslanec Guy Marius Sagna. Spresnil, že Aminatu Touréovú zadržali príslušníci žandarmérie na proteste, ktorý sa na výzvu opozície konal v hlavnom meste Dakar.

archívne video

Protivládny protest v Prešove (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

AFP pripomenula, že Touréovú do funkcie premiérky svojho času vymenoval stále úradujúci prezident Macky Sall. Protesty, ktoré sa v nedeľu konali na viacerých miestach Senegalu, vyvolal Sallov prejav k národu, v ktorom v sobotu oznámil odklad prezidentských volieb. Hlasovanie sa malo pôvodne konať 25. februára. Jeho nový termín nie je známy.

Opozícia odklad prezidentských volieb ostro kritizuje. Medzi kritikmi bola aj Touréová i opoziční kandidáti zrušených prezidentských volieb. Touréová na sociálnych sieťach odsúdila "bezprecedentnú regresiu" demokracie a vyzvala "demokratov a občanov, aby sa zmobilizovali na obranu výdobytkov" demokracie.

Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho
Zobraziť galériu (2)
Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho  (Zdroj: SITA/AP Photo/Stefan Kleinowitz)

Senegalské úrady okrem toho v nedeľu pozastavili šírenie signálu súkromnej televíznej stanice, ktorú obvinili z "podnecovania k násiliu". Televízia Walf TV sa ho údajne dopustila, keď informovala o pouličných protestoch, ktoré v Senegale vypukli po oznámení o odklade volieb. Podľa AFP ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od roku 1963, keď táto africká krajina získala nezávislosť.

Znepokojenie v súvislosti s odkladom vyjadrili Francúzsko, USA i EÚ, ktoré zhodne vyzvali, aby sa voľby v Senegale uskutočnili čo najskôr. Stanoviť urýchlene nový termín hlasovania v prezidentských voľbách vyzvalo Senegal aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

Viac o téme: ProtestZadržanieSenegalBývalá premiérkaAminata Touréová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu