Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Salvádor má nového prezidenta: Dostal podporu viac ako 85 percent voličov

Prezidentský palác v San Salvadore Zobraziť galériu (2)
Prezidentský palác v San Salvadore (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

SAN SALVADOR - Salvádorský prezident Nayib Bukele v nedeľu vyhlásil, že zvíťazil v prezidentských voľbách s podporou viac ako 85 percent voličov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Podľa našich údajov sme prezidentské voľby vyhrali s viac ako 85 percentami hlasov," oznámil Bukele v príspevku na sociálnej sieti X. O niekoľko minút nasledoval veľkolepý ohňostroj v hlavnom meste San Salvador.

archívne video

Volebný výsledok nad 15% nás veľmi teší, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Súčasný salvádorský prezident tiež uviedol, že jeho strana Nuevas Ideas (Nové nápady) získala v parlamente 58 zo 60 kresiel. Oficiálne výsledky prezidentských a parlamentných volieb v tejto stredoamerickej krajine zatiaľ neboli zverejnené.

Bukele (42) sa teší podpore obyvateľov Salvádoru vďaka opatreniam v boji proti zločineckým skupinám. Keď sa v roku 2019 dostal k moci, v krajine bolo zaznamenaných 38 vrážd na 100-tisíc obyvateľov a zločinecké gangy ovládali približne 80 percent krajiny.

Salvádorský prezident Nayib Bukele (vľavo) v sprievode svojej manželky Gabriely Rodriguezovej
Zobraziť galériu (2)
Salvádorský prezident Nayib Bukele (vľavo) v sprievode svojej manželky Gabriely Rodriguezovej  (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvador Melendez)

V marci 2022 vyhlásila salvádorská vláda výnimočný stav a úrady odvtedy zadržali viac než 75-tisíc údajných členov gangov. V januári salvádorské úrady uviedli, že vlani sa počet vrážd znížil na 2,4 na 100-tisíc obyvateľov. Tento počet je takmer o tretinu nižší než celosvetový priemer podľa údajov OSN.

V súvislosti s potláčaním zločineckých gangov v Salvádore však ľudskoprávne skupiny upozornili, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije. Odsúdili najmä zatýkanie maloletých, ktorí nemajú na gangy žiadne väzby.

Viac o téme: VoľbyVoličiSalvádorPrezidentNayib Bukele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu