Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Diablovi spojenci! Nebezpečný obchod medzi Kimom a Putinom: Rusi majú ďalšie zbrane na vojnu proti Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA/PCHJONGJANG – Ako Rusko, tak aj Severná Kórea sa nachádzajú na sankčnom zozname západných krajín. Vojna proti Ukrajine a jadrové testy sa priečia politike, ktoré presadzujú USA a ich partneri. Tieto krajiny však majú medzi sebou silné väzby. Vzájomnou pomocou dostanú obe strany, čo chcú, pričom Washington sa len pozerá.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 714 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vojna na Ukrajine prináša Rusom oveľa väčšie straty, ako spočiatku predpokladali. Prezident Vladimir Putin dokonca súhlasí s dodávkami zbraní zo zahraničia. Keďže s jeho "špeciálnou vojenskou operáciou" veľa krajín nesúhlasí, prípadne zastávajú neutrálny postoj bez vyjadrenia, na medzinárodnej scéne mu nezostáva veľa možných partnerov, ktorí by boli ochotní s ním rokovať. Severná Kórea má pre zakázané testy jadrových zbraní podobný problém. Aj ona sa totiž nachádza na sankčnom zozname Západu. 

Pomoc 

Putin a Kim Čong-un sa rozhodli pre vzájomnú spoluprácu, ktorá prinesie obom stranám vytúžené zisky. Rusko uvoľnilo Severnej Kórei zmrazené aktíva vo výške deväť miliónov dolárov po tom, ako Moskva získala ďalšie zbrane na vojnu proti Ukrajine. Rusi sú tak zásobovaní raketami aj muníciou. Informuje o tom denník New York Times s odvolaním sa na tajnú službu USA.

Diablovi spojenci! Nebezpečný obchod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruskú banku, ktorá schválila uvoľnenie tejto obrovskej finančnej čiastky z celkovej sumy 30 miliónov dolárov, sa Západu nepodarilo identifikovať. Nemenované zdroje tajných amerických služieb však uviedli, že k dohode medzi Kimom a Putinom prišlo až po tom, ako Pchjongjang poslal zbrane. 

Ponorky nie 

Severokórejská spoločnosť si mala nedávno zriadiť účet v gruzínskom regióne Južné Osetsko. Ako nezávislý štát ho uznáva iba Ruská federácia a jej spojenci. Kim má podľa USA v pláne použiť peniaze na nákup ropy. Nepredpokladá sa, že Putin bol ochotný poskytnúť Kimovi tak veľmi želanú pokročilú satelitnú technológiu a ponorky s jadrovým pohonom. Podľa Kremľa je výhodnejšie posielať peniaze a navyše neporušuje pri tom sankcie uvalené OSN.

"Putin sa môže stále odvolať, že ide o súkromnú banku a ruskí štátni vyšetrovatelia to preveria. Nikdy sa to ale neposunie ďalej," uviedol profesor politológie James DJ Brown na Temple University v Tokiu. 

Obilie za zbrane 

Medzi Ruskom a Severnou Kóreou ide v mnohých prípadoch pravdepodobne o výmenný obchod. "Kim mení zbrane aj za obilie a poľnohospodársku techniku. Traktory sú mimochodom tiež na sankčnom zozname. Vzhľadom na súčasnú situáciu je naivné si myslieť, že obchod prebieha v rubľoch," uviedla profesorka kórejských štúdií Hazel Smithová z Londýnskej univerzity. 

Viac o téme: ZbraneSankcieRuskoVladimir PutinKim Čong-unSeverná KóreaObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu