Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Izrael zachytil raketu blížiacu sa z juhu: Zrejme ju vypálili jemenskí húsíovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Protiraketový obranný systém Arrow izraelskej armády zachytil raketu, ktorá sa približovala od Červeného mora. Vyvoláva to podozrenie, že ju vypálili jemenskí povstalci húsíovia. Informuje agentúra AP.

Iránom podporovaní povstalci sa zatiaľ k zodpovednosti za útok neprihlásili, ale od 7. októbra, keď vypukla vojna v palestínskom Pásme Gazy už na Izrael viackrát útočili. Prakticky všetky strely boli zachytené a zlikvidované.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Izraelská armáda uviedla, že počas vojny už piatykrát využila systém Arrow (Šíp), ktorý bol vyvinutý spolu s USA proti raketám dlhého doletu. Šiitské hnutie húsíov, ktoré ovláda väčšinu severného Jemenu, začalo útočiť na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive v novembri a odvtedy v útokoch pokračuje. Tvrdí, že to robí zo solidarity s palestínskym hnutím Hamas a s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Húsíovia často útočia aj na plavidlá s nejasným napojením na Izrael a ohrozujú tak plavbu po trase kľúčovej pre svetový obchod. Húsíovia sú zarytými nepriateľmi Izraela aj Spojených štátov a v jemenskom hlavnom meste Saná a ďalších mestách, ktoré majú pod kontrolou, organizujú každý týždeň propalestínske zhromaždenia. 

Viac o téme: RaketaIzraelČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu