Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hamas zatiaľ nezverejní odpoveď na návrh dohody o rukojemníkoch z Izraela

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

JERUZALEM - Palestínske hnutie Hamas v rozpore s medializovanými správami v nedeľu večer nezverejní svoju odpoveď na návrh dohody o izraelských rukojemníkoch, ktorý mu predložili Katar a Egypt. S odvolaním sa na izraelskú televíziu Kešet 12 o tom informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

archívne video

 

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa zdroja blízkeho Hamasu vodca tohto hnutia v palestínskom Pásme Gazy Jahjá Sinwár chce naďalej požadovať pevné záruky ukončenia vojny a stiahnutia izraelských jednotiek. Izrael však na túto podmienku nie je ochotný pristúpiť, dodal TOI.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu na úvod pravidelného zasadnutia vlády v Tel Avive zopakoval, že hlavným cieľom vojny, ktorú Izrael vedie v Pásme Gazy, je eliminácia Hamasu.Netanjahu dodal, že Izrael vojnu v Pásme Gazy neukončí, kým nedosiahne všetky svoje ciele: okrem eliminácie Hamasu ide aj o návrat všetkých rukojemníkov a dosiahnutie stavu, keď Gaza už nikdy nebude pre Izrael predstavovať hrozbu.

Pokiaľ ide o potenciálnu dohodu o rukojemníkoch zavlečených z Izraela do Pásma Gazy, Netanjahu uviedol, že Izrael nebude súhlasiť s akoukoľvek dohodou, a to za žiadnu cenu. Dodal, že správy tlači o súhlase izraelskej vlády s prepustením veľkého počtu palestínskych väzňov nie sú pravdivé.

Viac o téme: DohodaRukojemníciIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu