Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécky premiér prisľúbil poľnohospodárom väčšie dotácie, aby sa vyhol protestom

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ponúkol v utorok urýchlené zvýšenie finančnej pomoci pre poľnohospodárov v snahe odvrátiť protesty, aké v uplynulom čase zachvátili viaceré iné krajiny EÚ. Informuje o tom agentúra AFP.

Mitsotakis pre rozhlasovú stanicu Skai povedal, že ministra poľnohospodárstva poveril, aby "okamžite" zvýšil takéto príspevky. Mnohé sú určené poľnohospodárom postihnutým minuloročnými ničivými záplavami. Poľnohospodári v kraji Tesália v strednej časti Grécka, ktorý bol epicentrom septembrových záplav, dostanú podľa jeho slov okrem už vyplatených 2000 eur aj ďalších 5000 až 10.000 eur.

archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

V celom Grécku sa v posledných dňoch mobilizujú stovky poľnohospodárov. Zhromaždenie plánujú vo štvrtok na poľnohospodárskom veľtrhu, ktorý sa vtedy začína v Solúne. Žiadajú nižšie dane, lacnejšiu elektrinu aj pohonné hmoty a prísnejšie kontroly dovážaného tovaru. Vlna nespokojnosti zachvátila poľnohospodársky sektor v mnohých európskych krajinách, napríklad vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Poľsku, Rumunsku či Holandsku, kde vypukli protesty, ako aj blokády či dopravné obmedzenia. Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či napríklad aj dovozom tovaru z Ukrajiny.

Viac o téme: FinanciePremiérPoľnohospodáriGréckoKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu