Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľnohospodárske odbory vyzvali na zrušenie blokád ciest

Farmári svojimi traktormi blokujú diaľnicu v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku Zobraziť galériu (2)
Farmári svojimi traktormi blokujú diaľnicu v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku (Zdroj: SITA/AP/Daniel Cole)

PARÍŽ - Dva najväčšie poľnohospodárske odborové zväzy vo Francúzsku FNSEA a Mladí farmári (JA) vo štvrtok vyzvali na ukončenie blokád ciest a prechod k inej forme protestov proti vládnej politike. Informuje správa agentúr AFP a AP.

Prezident FNSEA Arnaud Rousseau ostro kritizoval "hluchotu" EÚ k sťažnostiam poľnohospodárov po celej Európe a "čoraz väčší nedostatok pochopenia pre realitu, ktorú zažívame na našich farmách od technokratov sediacich v bruselských kanceláriách".

archívne video

Korčok o blokáde integračných ambícií západného Balkánu v Rade EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zrušenie dopravných blokád súvisí s najnovšími návrhmi vlády premiéra Gabriela Attala na upokojenie búriacich sa roľníkov. Na území celého Francúzsku protestujú proti nízkym mzdám, vysokej regulácii a neférovej zahraničnej konkurencii. 

Demonštranti včera nakrátko obsadili sklady trhoviska Rungis južne od Paríža, odkiaľ ich vytlačili poriadkové jednotky. Polícia ešte pred incidentom zadržala 18 osôb, ktoré sa snažili zablokovať Rungis. Prokuratúra 15 osôb vzala do väzby pre obmedzovanie dopravy.

Farmári svojimi traktormi blokujú diaľnicu v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku
Zobraziť galériu (2)
Farmári svojimi traktormi blokujú diaľnicu v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku  (Zdroj: SITA/AP/Daniel Cole)

Bundesrat odložil škrty dotácií pre poľnohospodárov

Horná komora nemeckého parlamentu, Spolková rada (Bundesrat), vo štvrtok odložila rokovanie o kontroverzných plánoch na zrušenie dotácií nafty v poľnohospodárstve. Informovala agentúra DPA.

Rozhodnutie Spolkovej rady poskytne pre 16 spolkových krajín Nemecka viac času na zváženie dôsledkov zrušenia dotácií a požiadaviek poľnohospodárov. V príspevku na sociálnej platforme X to uviedol Conrad Clemens, námestník premiéra Dolného Saska.

Škrty dotácií rozhnevali nemeckých poľnohospodárov a vyvolali vlnu ich protestov. Vládna koalícia nemeckého kancelára Olafa Scholza súhlasila s tým, že dotácie sa budú rušiť postupne, no od ich úplného zrušenia neupustila.

Líder Nemeckého združenia poľnohospodárov Joachim Rukwied privítal krok Spolkovej rady ako "jasný signál pribrzďovania" koaličných návrhov rozpočtu, ktorých súčasťou mali byť aj škrty dotácií. V Bundestagu, dolnej komore nemeckého parlamentu, navrhoval konzervatívny opozičný blok CDU/CSU zachovanie dotácií.

Viac o téme: CestyFarmáriBlokádyPoľnohospodárstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu