Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hongkong pripraví svoj vlastný zákon o národnej bezpečnosti, uviedli úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HONGKONG - Hongkong vytvorí svoj vlastný zákon o národnej bezpečnosti hneď, ako to bude možné, uviedol v utorok správca Hongkongu John Lee. Dodal, že sa bude vzťahovať aj na trestné činy, ktoré nepokrýva zákon prijatý Pekingom v roku 2019.

V Hongkongu v roku 2019 prepukli rozsiahle prodemokratické protesty, keď do ulíc vyšli státisíce ľudí. Peking v reakcii zaviedol zákon o národnej bezpečnosti zameraný na prodemokratickú opozíciu a aktivity, ktoré Čína považuje za podvratné, separatistické, teroristické alebo konšpiračné.

Hongkonské úrady v utorok uviedli, že ich vlastný zákon - vyplývajúci z článku č. 23 hongkonskej ústavy - sa bude vzťahovať na päť trestných činov vrátane zrady, povstania a špionáže. "Je to ústavná zodpovednosť, ktorá nebola naplnená 26 rokov po návrate Hongkongu," uviedol Lee.Britskú kolóniu Hongkong vrátili pod čínsku vládu v roku 1997 na základe miniústavy. Tá mu dáva za povinnosť vytvárať svoje vlastné zákony na boj proti siedmim trestným činom vrátane zrady a špionáže, píše AFP. Posledný pokus o takúto legislatívu v roku 2003 bol odložený po tom, ako proti nej v uliciach protestoval milión Hongkončanov.

Viac o téme: ZákonHongkongNárodná bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu