Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hongkonský parlament prijal nový zákon o národnej bezpečnosti

hongkonský parlament
hongkonský parlament (Zdroj: X/ani_digital)

HONGKONG - Hongkonský parlament v utorok jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti. Informuje o tom agentúra AFP.

Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.

archívne video

Hongkong sa pripravuje na oslavy lunárneho Nového roka (Zdroj: profimedia.sk)

Hongkong sa pripravuje na oslavy lunárneho Nového roka (Zdroj: profimedia.sk)
Správca Hongkongu John Lee utorok označil za historický deň pre Hongkong a dodal, že zákon do platnosti vstúpi 23. marca. Bude fungovať popri zákone o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu v júni 2020 zaviedol Peking. Reagoval ním na rozsiahle prodemokratické protesty. Nový zákon bol podľa Leeho potrebný na vyplnenie medzier, ktoré zostali po zavedení čínskeho zákona. Ten sa zameriava na odštiepeneckú a rozvratnú činnosť, terorizmus a spoluprácu so zahraničnými silami.

Spojené štáty, Británia a Európska únia upozorňujú, že nová legislatíva bola prijatá urýchlene pritakávačmi v hongkonskom parlamente a môže ešte viac obmedziť občianske slobody v Hongkongu. Británia svoju bývalú kolóniu vrátila pod čínsku správu v roku 1997 na základe miniústavy. Tá mu na základe princípu "jedna krajiny, dva systémy" na 50 rokov zaručuje isté slobody vrátane autonómie v oblasti legislatívy a súdnictva.

Viac o téme: ZákonHongkongNárodná bezpečnosťParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu