Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

USA a Čína pripravujú telefonát medzi Bidenom a Si Ťin-pchingom

 Si Ťin-pching a Joe Biden
Si Ťin-pching a Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

WASHINGTON - Washington a Peking pracujú na usporiadaní ďalšieho telefonátu medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Oznámil to v sobotu Biely dom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Spojené štáty a Čína sa zaviazali "pokračovať v diplomacii a konzultáciách na vysokej úrovni v kľúčových oblastiach... a to aj prostredníctvom telefonátu medzi prezidentom Bidenom a prezidentom Sim", vyhlásil Biely dom po rokovaní poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im v Thajsku.

Washington uviedol, že schôdzka Sullivana s Wangom bola "súčasťou úsilia o zachovanie otvorenej komunikácie a zodpovedného riadenia konkurencie vo vzťahoch" medzi oboma krajinami. Peking informoval, že Wang absolvoval "úprimný, vecný a plodný" rozhovor s americkou stranou.

Medzi USA a Čínou existuje v súčasnosti viacero problémov, od obchodných sporov cez budúcnosť Taiwanu až po expanzívnu prítomnosť Pekingu v Juhočínskom mori. V snahe o napravenie vzťahov medzi oboma veľmocami sa americký prezident Joe Biden vlani v novembri v San Franciscu stretol so svojím čínskym kolegom Si Ťin-pchingom. Obaja lídri sa vtedy dohodli na posilnení priamej komunikácie vrátane obnovenia komunikácie medzi armádami oboch krajín. Wang a Sullivan počas dvojdňového rokovania hovorili o situácii v Taiwanskom prielive, na Blízkom východe, na Ukrajine, v Severnej Kórei a v Juhočínskom mori i o ďalších medzinárodných záležitostiach, priblížil Biely dom.

Viac o téme: TelefonátUSAČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu