Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vladimir Putin sa oficiálne stal kandidátom na ruského prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ústredná volebná komisia v Rusku dnes oficiálne zaregistrovala existujúceho šéfa štátu Vladimira Putina ako kandidáta do marcových prezidentských volieb, oznámili dnes ruské médiá.

"Schválené jednohlasne," ohlásila rozhodnutie komisie jej predsedníčka Ella Pamfilovová.Putin je v poradí štvrtým zaregistrovaným uchádzačom do prezidentských volieb. Komisia už skôr zaregistrovala kandidátov nominovaných parlamentnými politickými stranami, a síce Leonida Sluckého, predsedu nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), Vladislava Davankova z parlamentnej strany Noví ľudia a Nikolaja Charitonova za komunistov.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

O Putinovom víťazstve v marcových voľbách nie je podľa expertov pochýb. Súčasný prezident si tak zabezpečí zotrvanie v Kremli minimálne do roku 2030. Otáznik visí skôr nad tým, či komisia zaregistruje ako kandidáta Borisa Naděždina, ktorý vystupuje ako odporca ďalšieho pokračovania vojny Ruska proti Ukrajine, ktorú rozpútal Putin pred takmer dvoma rokmi.

Putin bol zvolený ruským prezidentom v rokoch 2000, 2004, 2012 a 2018. Prvé dve obdobia boli štvorročné, a keďže vtedajšia ústava zakazovala zotrvať na čele štátu dlhšie ako dve volebné obdobia za sebou, Putin sa odobral do čela vlády, zatiaľ čo v Kremli ho načas vystriedal Dmitrij Medvedev. Na jar 2012 si funkcie zase prehodili po tom, čo bol Putin zvolený za prezidenta, kvôli zmenám v ústave už na šesťročné obdobie. Vzhľadom na to, že medzitým Rusi v referende schválili ďalšiu novelu základného zákona, sa Putin, ktorému je teraz 71 rokov, môže uchádzať o ďalšie dve šesťročné obdobia za sebou.Štátna agentúra TASS podotkla, že v prezidentských voľbách dosiahol Putin najlepší výsledok v roku 2018, keď získal 76,69 percenta hlasov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidát RuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu