Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonský lunárny modul je po problémoch s napájaním opäť v prevádzke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO — Japonský lunárny pristávací modul SLIM, ktorý mal problémy s dodávkami elektriny, je opäť v prevádzke. Oznámila to v pondelok japonská vesmírna agentúra JAXA. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Včera večer sa nám podarilo nadviazať komunikáciu s modulom SLIM a obnoviť jeho prevádzku," uviedla JAXA na platforme X. Dodala, že modul okamžite uskutočnil prvé vedecké pozorovania pomocou svojej viacpásmovej spektroskopickej kamery.Modul SLIM (skratka pre Smart Lander for Investigating Moon) pristál na Mesiaci 19. januára. Japonsko sa tak po dvoch neúspešných pokusoch stalo po USA, Sovietskom zväze, Číne a Indii piatou krajinou, ktorej zariadenie mäkko pristálo na Mesiaci.

Po pristátí však nastali problémy s napájaním modulu cez solárne články, preto bol modul vypnutý. Pred odstávkou sa riadiacemu stredisku v Japonsku podarilo stiahnuť dáta a fotografie, ktoré boli uložené a zhotovené počas zostupu a po pristátí na mesačnom povrchu.

 Takisto v januári mal na Mesiaci pristáť modul Peregrine americkej firmy Astrobotic. Táto misia však zlyhala, keďže krátko po štarte z neho začalo unikať palivo a následne sa s ním prerušil kontakt nad odľahlou oblasťou južného Pacifiku. Modul zrejme zhorel v zemskej atmosfére.

Viac o téme: JaponskoLunárny modulSLIM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu