Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonský podpaľač, ktorý zabil 36 ľudí, sa odvolal proti trestu smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonský muž odsúdený na smrť za podpaľačský útok, pri ktorom v anime štúdiu v meste Kjóto zahynulo 36 ľudí, sa v piatok proti rozsudku odvolal. Oznámil to príslušný súd, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Šindžiho Aobu (45) súd vo štvrtok uznal za vinného zo založenia požiaru v štúdiu spoločnosti Kyoto Animation. Útok si v júli 2019 vyžiadal najvyšší počet obetí v Japonsku za niekoľko desaťročí. Aobovi právnici vyhlasovali, že ich klient je nevinný, pretože trpí psychickou chorobou. Súd však túto obhajobu zamietol. Jeho právnici sa v piatok proti rozsudku odvolali, uviedol pre AFP hovorca okresného súdu v Kjóte.

Japonsko je jednou z mála rozvinutých krajín, ktoré vykonávajú trest smrti. V krajine ho možno udeliť v prípade viacnásobnej vraždy alebo vraždy spáchanej závažnejším spôsobom konania. Udeľovanie trestu smrti má v Japonsku širokú podporu verejnosti. V súčasnosti na popravu čaká 107 odsúdených. Štatistiky uvádzajú, že zatiaľ posledná poprava sa odohrala 26. júla 2022, rok 2023 sa tak stal prvým rokom od roku 1993, keď v Japonsku nikoho nepopravili. Od roku 1993 v krajine popravili obesením s dlhým pádom 134 ľudí.

Viac o téme: JaponskoPodpaľačTrest smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu