Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bogota zatvára parky kvôli zúriacim lesným požiarom: Vyhlásený je stav prírodnej katastrofy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/C. Willoughby/National Park Service Mojave National Preserve via AP)

BOGOTA - Kolumbijská metropola Bogota uzavrela približne 40 parkov a turistických chodníkov kvôli hustému dymu z lesných požiarov, ktoré zúria v tejto oblasti. Parky budú zatvorené celý víkend, oznámila v sobotu kancelária starostu na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

V pohorí hraničiacom s 8-miliónovým mestom na východe vypukli od pondelka najmenej štyri lesné požiare, ktoré sú však už pod kontrolou.Uprostred horúcich a suchých podmienok, ktoré súvisia s klimatickým javom El Niňo, zničili požiare za posledné tri mesiace v celej Kolumbii viac ako 17.000 hektárov porastov, uvádzajú úrady. Minimálne 20 aktívnych požiarov ešte stále ničí lesy, poľnohospodársku pôdu a horské ekosystémy.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro vyhlásil v stredu (24. januára) v tejto juhoamerickej krajine stav prírodnej katastrofy, čím umožnil presun finančných prostriedkov z iných rozpočtových položiek na likvidáciu požiarov. Zároveň požiadal o poskytnutie medzinárodnej pomoci.Tento mesiac by mohol byť v Kolumbii najteplejší za posledných 30 rokov a miestny Inštitút hydrológie, meteorológie a environmentálnych štúdií očakáva, že vo februári budú teploty ešte vyššie. Dážď sa neočakáva skôr ako v marci.

Viac o téme: ParkyZatvorenieKolumbiaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu