Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpol: Zatiaľ sa podarilo identifikovať 32 obetí

Miestni obyvatelia čistia trosky vyhorených domov po lesných požiaroch, ktoré zasiahli ich štvrť vo Vina del Mar v Čile. Zobraziť galériu (2)
Miestni obyvatelia čistia trosky vyhorených domov po lesných požiaroch, ktoré zasiahli ich štvrť vo Vina del Mar v Čile. (Zdroj: SITA/AP Photo/Cristobal Basaure)

SANTIAGO - Na 99 stúpol počet obetí lesných požiarov, ktoré sužujú strednú časť Čile. Uviedli to v nedeľu miestne úrady, ktorým sa dosiaľ podarilo identifikovať 32 tiel obetí. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Aktualizované 8:02 - Počet mŕtvych pri lesných požiaroch v centrálnej časti Čile podľa miestnych úradov vzrástol na 112. Zrejme však nejde o konečnú bilanciu, pretože stovky osôb sa nezvestné. V krajine dnes začal platiť dvojdňový štátny smútok.

Čilský prezident pôvodne informoval o 64 mŕtvych

Čilský prezident Gabriel Boric predtým informoval o 64 mŕtvych. Zároveň však upozornil, že počet obetí sa bude naďalej výrazne zvyšovať. Lesné požiare sužujú najmä pobrežný región Valparaíso. Hasenie komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia.

archívne video

Lesný požiar sa rozšíril aj do Yosemitského národného parku

Boric vyhlásil v piatok v postihnutých oblastiach núdzový stav, ktorý úradom umožňuje mobilizovať potrebné zdroje a zásahové zložky. Ministerstvu obrany nariadil, aby na pomoc pri hasení požiarov nasadilo viac vojenských jednotiek.

Miestni obyvatelia čistia trosky vyhorených domov po lesných požiaroch, ktoré zasiahli ich štvrť vo Vina del Mar v Čile.
Zobraziť galériu (2)
Miestni obyvatelia čistia trosky vyhorených domov po lesných požiaroch, ktoré zasiahli ich štvrť vo Vina del Mar v Čile.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Cristobal Basaure)

Čilský prezident označil lesné požiare za najtragickejšiu katastrofu v krajine od zemetrasenia a cunami v roku 2010, keď prišlo o život vyše 520 ľudí. Podľa miestnych úradov zhorelo v strednej a južnej časti Čile už takmer 26-tisíc hektárov pôdy. Do boja s požiarmi bolo nasadených asi 1400 hasičov a 1300 vojakov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci. Plamene dosiaľ poškodili alebo zničili aj tisíce domov. V niektorých obciach bol zavedený zákaz vychádzania, aby sa uľahčilo hasenie požiarov a záchranné operácie.

Viac o téme: ObetePočetIdentifikáciaČileLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu