Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE V Poltavskej oblasti hlásia výbuchy: Letectvo hlási hrozbu balistickej rakety

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: X/Defense of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko opäť bombardovalo svojho suseda raketovými a dronovými útokmi v strede, na východe a juhu Ukrajiny. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 703

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 703 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:17 Zelensky zverejnil osobné finančné vyhlásenia, ktoré ukazujú pokles príjmov v roku 2022. V prehľade na prezidentskej webovej stránke sa uvádza, že peňažné toky jeho domácnosti v roku 2022 klesli v porovnaní s rokom 2021 o 1,8 milióna hrivien (47,50 USD) na 3,7 milióna hrivien (97,706 USD).

20:10 V mestách Kremenčuk a Poltava v Poltavskej oblasti bolo dnes večer počuť výbuchy, informovalo Suspilne Poltava s odvolaním sa na miestnych civilistov a spravodajcov.

18:29 Ruské sily zaútočili dnes na Chersonskú oblasť, pričom zranili najmenej dvoch ľudí, uviedli regionálne úrady. V obci Mychajlivka ruské sily zasiahli civilnú budovu a zranili 89-ročnú ženu. V Beryslave ruské sily zhodili z dronu výbušné zariadenie, ktoré zranilo 54-ročného muža.

17:41 Nemecký minister financií tvrdí, že Európa musí urobiť viac na podporu Ukrajiny. Nemecko "robí svoju časť" na podporu Ukrajiny a "zmobilizuje ešte viac, ak to bude potrebné", ale Európa musí urobiť viac, povedal dnes nemecký minister financií Christian Lindner. Lindnerove vyjadrenia sú opakovaním vyjadrení nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý začiatkom januára povedal, že nemecká vojenská podpora pre Ukrajinu nie je dostatočná na to, aby kompenzovala deficit zo strany ostatných krajín EÚ.

17:40 Pchjongjang údajne poslal Moskve viac ako 1 milión delostreleckých nábojov a masové údery z 30. decembra a 2. januára poskytli prvý priamy dôkaz, že Rusko použilo severokórejské rakety na útok na ukrajinské mesto, konkrétne na Charkov.

16:32 Zamestnanci ukrajinskej zbrojnej firmy spoločne s úradníkmi tamojšieho ministerstva obrany spreneverili takmer 1,5 miliardy hrivien (takmer 910 miliónov korún) určených na nákup 100.000 mínometných granátov, uviedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svojom webe. Tajná služba vyšetruje päť ľudí a píše, že peniaze boli zhabané a budú vrátené do štátneho rozpočtu. Oznámenie o podvode pri nákupe zbraní, ktorý potvrdil rezort obrany, bude v krajine brániacej sa takmer dva roky ruskej invázie, rezonovať, podotkla agentúra Reuters.

14:52 Proruská hekerská skupina NoName057(16) tvrdí, že pripravuje kyberútoky na ukrajinskú vládu s pomocou ďalších hekerských skupín 22С, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, Ľudová kyberarmáda a Phoenix. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

14:44 Protivzdušná obrana zostrelila ruskú raketu v Dnepropetrovskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 28. januára nad okresom Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti ruskú riadenú strelu Kh-59. Informovalo o tom východné velenie ukrajinského letectva.

14:21 Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 bolo zaznamenaných 220 útokov na ruské úrady pre odvod do armády, uviedlo britské ministerstvo obrany v nedeľu vo svojej každodennej správe. TASR prevzala informácie z portálu britského denníka The Guardian.

13:17 Ukrajina cez noc zostrelila 4 drony.

12:25 Mladý muž zomrel po zatknutí tento mesiac v ruskej autonómnej oblasti Baškirsko, ktorou otriasala séria zriedkavých protestov. V sobotu o tom informovala nezávislá ľudskoprávna skupina OVD-Info monitorujúca slobodu zhromažďovania v Rusku. Odvolala sa na ňu tlačová agentúra Reuters.OVD-Info citovala príbuzného, podľa ktorého sa Rifat Dautov nezúčastnil na demonštráciách proti uväzneniu miestneho aktivistu Faila Alsynova, obrancu miestneho jazyka a kultúry, ako aj kritika ruskej invázie na Ukrajinu.

11:19 Najmenej tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu počas ruských útokov dronmi a raketami na štyri ukrajinské oblasti. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že útoky cielili na civilné objekty a kritickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej a Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, Doneckej oblasti na východe a Záporožskej na juhovýchode.

9:45 Rusko údajne verbuje bieloruskú mládež na svoje vojenské univerzity.

8:32 Rusko spustilo raketový útok na Kyjev a druhé najväčšie mesto Ukrajiny Charkov, informovali v utorok ukrajinskí predstavitelia.

7:53 Rusko ostreľovalo 10 komunít v oblasti Sumy.

7:00 Cieľom Ruska je podľa Washington Post vytvoriť nový svetový poriadok prostredníctvom spojenectva s Čínou.

6:32 Pod troskami zničenej budovy v Doneckej oblasti našli 5 tiel.

Ukrajina v noci čelila ruským útokom dronov a rakiet

"Nepriateľské drony zaútočili na regionálne centrum," gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško uviedol v sobotu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram s tým, že bol zasiahnutý objekt infraštruktúry, ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

MIMORIADNY ONLINE V Poltavskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Úrady tiež informovali o raketových útokoch v stredoukrajinskom regióne Poltava, kde bol zasiahnutý priemyselný objekt v meste Kremenčuk, v ktorom následne vypukol požiar, napísal gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Neskôr uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete.K obnoveniu útokov došlo aj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ale podrobnosti o rozsahu škôd neboli k dispozícii.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu