Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Maďarsko podporuje suverenitu Ukrajiny: Vyhlásil to Péter Szijjártó v Užhorode

Andrij Jermak a Péter Szijjártó Zobraziť galériu (4)
Andrij Jermak a Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

KYJEV/MOSKVA — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v rámci úsilia o podporu transparentnosti a boja proti korupcii zverejnil na svoje príjmy za roky 2021 a 2022. Informovala o tom agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 704

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 704 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinské médiá dnes informovali o odvolaní hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, hovorca prezidenta Serhij Nykyforov ale informáciu poprel. Správu o odvolaní označilo za nepravdivú tiež ukrajinské ministerstvo obrany.

20:42 Ukrajinské ministerstvo obrany i prezidentská kancelária popreli v pondelok správy o odvolaní hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného. Informovala o tom agentúra DPA. "Vážení novinári, odpovedáme všetkým naraz: nie, nie je to pravda," uviedlo ministerstvo obrany na Telegrame.

20:24 Ukrajinskí poslanci predložili v pondelok v parlamente návrh zákona, ktorý chce zvrátiť avizovaný zákaz používania spermií či vajíčok padlých vojakov a vojačiek pre umelé oplodnenie.  Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Nový kontroverzný zákon vstúpi do platnosti v marci. Podľa jeho súčasného znenia sa po smrti vojakov či vojačiek zničia ich predtým uskladnené spermie či vajíčka. Na Ukrajine to vyvolalo emotívnu diskusiu, pričom krajina takmer dva roky čelí ruskej invázii, čo znamená aj veľké ľudské straty.

18:29 Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko hovorili v pondelok v Petrohrade o spôsoboch ďalšej spolupráce oboch krajín. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

"Je dôležité, aby uprostred bezprecedentného zahraničného tlaku Rusko a Bielorusko úzko spolupracovali na medzinárodnej scéne a poskytovali si navzájom neochvejnú podporu ako skutoční spojenci," povedal Putin na začiatku schôdzky. Okrem prezidentov boli prítomní aj ďalší vysokopostavení predstavitelia oboch krajín.

18:24 Maďarsko podporuje suverenitu Ukrajiny, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok v Užhorode po schôdzke so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom, podľa ktorého neexistuje otázka, ktorú by Kyjev a Budapešť nedokázali v rámci dvojstranného dialógu vyriešiť.

Andrij Jermak a Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (4)
Andrij Jermak a Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

16:57 Skresľovať situáciu na Ukrajine tým, že vojna je len na jej východe, je podľa českého prezidenta Petra Pavla vážnym klamaním verejnosti. Vyhlásil to v pondelok počas rozhovoru v Českom rozhlase. Reagoval na výroky slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého sa v Kyjeve žije normálny život.

16:31 Zelenskij a grécky premiér telefonovali a rokovali o príprave samitu Ukrajina - Balkán. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

14:34 Ruský súd odsúdil 72-ročnú dôchodkyňu na päť a pol roka väzenia za údajné zdieľanie príspevku na internete o vojenských obetiach Ruska na Ukrajine, uviedli v pondelok ľudskoprávne organizácie. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

14:26 Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa v dôsledku zmien klímy zásobili potravinami. Každá rodina by mala mať zásoby nevyhnutných potravín až na dva roky. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Zlú situáciu v Tadžikistane ovplyvňuje aj vojna na Ukrajine. Hlavným hospodárskym partnerom Tadžikistanu je práve Rusko, na ktoré Západ v súvislosti s vojenským konfliktom uvalil sankcie. Napriek nedostatku potravín v Tadžikistane prezidenta Rachmona pri jeho cestách po krajine vítajú hromadami ovocia.

13:28 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zranili 6 ľudí.

13:03 Terčom pokusu o útok s použitím dronu sa v pondelok stala rafinéria ropnej spoločnosti Slavnefť-JANOS v ruskom meste Jaroslavľ. Podľa britskej stanice BBC to oznámil gubernátor stredoruskej Jaroslavlianskej oblasti Michail Jevrajev.Podľa jeho slov sa útok podarilo odvrátiť. K požiaru ani zraneniam ľudí nedošlo. Na mieste pracujú orgány činné v trestnom konaní a tajné služby.

12:56 Aliancia musí byť pripravená na potenciálne „ruské raketové útoky v Európe“, upozorňuje generál NATO.

12:11 Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov priznal zlyhania v zabezpečení a zásobovaní ukrajinskej armády. Vo svojom vyhlásení zverejnenom v pondelok na sociálnej sieti Facebook Umerov informoval, že počas neplánovaných kontrol bolo zistených "veľa priestupkov".Kontroly sa uskutočnili na základe sťažností veliteľov a príslušníkov armády, dodala agentúra DPA.

11:06 Ministerstvo obrany kontroluje náborové úrady, sklady potravín, odhaľuje mnohé priestupky.

10:33 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odcestoval v pondelok do ukrajinského Užhorodu, kde spolu so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom budú pripravovať nadchádzajúcu schôdzku maďarského premiéra Viktora Orbána s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

10:20 Ukrajina cez noc zostrelila 8 bezpilotných lietadiel.

9:50  Maďarsko je otvorené tomu, aby EÚ na plánovanú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur (1,5 miliardy korún) použila peniaze zo svojho rozpočtu. Na sociálnej sieti X to napísal Balázs Orbán, poradca maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko chce však podľa neho mať možnosť svoje rozhodnutie neskôr zmeniť.

9:12 Ukrajinským ministerstvom obrany otriasa ďalší prípad korupcie. Podľa spravodajských informácií mali predstavitelia a vedúci pracovníci dodávateľa zbraní spreneveriť približne 40 miliónov dolárov.

9:00 Súd v Moskve v pondelok vydal príkaz vziať do väzby šéfku medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Mariju Pevčich a ďalších spolupracovníkov väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného. Súdne rozhodnutie bolo vydané v neprítomnosti obvinených, ktorí žijú v exile.

8:21 Ukrajinská armáda zostrelila všetkých osem dronov vypustených ruskou armádou nad územie Ukrajiny v noci na pondelok. Súčasne však nezneškodnila ani jednu zo štyroch balistických rakiet vystrelených Ruskom.Ako s odvolaním sa na zvodku ukrajinskej armády informovala britská stanica BBC, jednou z útočiacich striel bol Iskander-M odpálený z Voronežskej oblasti. Ďalšie ciele v Doneckej oblasti ruská armáda zasiahla tromi raketami z protilietadlového systému S-300.

7:08 Rusko zavádza rekvalifikačný program, ktorý umožňuje bývalým vojenským pracovníkom vykonávať učiteľskú kariéru.

7:00 Ruské sily ostreľujú Sumskú oblasť 267-krát za jeden deň.

6:36 Veliteľ ukrajinského námorníctva signalizuje, že Kyjev by vyhral rýchlejšie, ak by bolo povolenie na streľbu zo západných zbraní hlboko v Rusku; Nemecký minister financií tvrdí, že Európa musí urobiť viac na podporu Ukrajiny.

6:00 Vojenské financovanie Ukrajiny zo strany Spojených štátov je kľúčovým odstrašujúcim signálom pre Čínu. Uviedol to v nedeľu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na úvod návštevy USA, kde chce v Kongrese lobovať za pokračovanie pomoci pre Kyjev vo vojne s Ruskom. 

USA už Ukrajine od začiatku ruskej invázie pred takmer dvoma rokmi poslali pomoc za miliardy dolárov. Mnohí republikánski zákonodarcovia však čoraz menej podporujú pokračovanie tejto pomoci a tvrdia, že jej chýba jasný konečný cieľ.

Zelenskyj zverejnil príjmy svojej rodiny za roky 2021 a 2022

 V príspevku na webovej stránke svojho úradu www.president.gov.ua Zelenskyj uviedol, že on a jeho rodina mali v roku 2021 príjmy vo výške 10,8 milióna hrivien (takmer 264.000 eur), čo je o 1,2 milióna hrivien menej ako rok predtým. V tejto sume sú zahrnuté aj výnosy z predaja ukrajinských štátnych dlhopisov v hodnote 142.000 dolárov.

V roku 2022, keď na Ukrajinu vpadli ruské sily, príjem rodiny Zelenských klesol na 3,7 milióna hrivien (približne 90.234 eur). Príčinou bolo dočasné vypovedanie nájomných zmlúv na území Ukrajiny.Je to prvýkrát, čo ukrajinský prezident verejne priznal svoje príjmy. Zelenskyj hovorí, že štátni úradníci by mali zverejňovať svoje príjmy, aby zvýšili transparentnosť a odstránili korupciu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu