Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarsko ratifikuje vstup Švédska do NATO na konci februára: Očakáva to šéf Severoatlantickej aliancie

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL -Generálny tajomník NATO očakáva, že maďarský parlament ratifikuje vstup Švédska do NATO hneď, ako sa znovu zíde na konci februára. Odstráni sa tak posledná prekážka pre vstup severskej krajiny do Severoatlantickej aliancie. Šéf NATO Jens Stoltenberg to uviedol po dnešnom rokovaní s čiernohorským premiérom Milojkom Spajičom, ktoré sa uskutočnilo v sídle NATO v Bruseli.

Stoltenberg privítal nedávny vývoj v Turecku, ktoré urobilo posledný krok v ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Príslušný dokument schválil v utorok turecký parlament, vo štvrtok ho potom podpísal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vstup kandidátskej krajiny do NATO musí ratifikovať všetkých 31 členských štátov aliancie, a švédske členstvo tak musí schváliť už len Maďarsko.

archívne video

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Šéf NATO na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že tento týždeň hovoril s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý ho ubezpečil, že Budapešť vstup Švédska do aliancie podporuje. "Vďaka členstvu Švédska v NATO bude Severoatlantická aliancia silnejšia a všetci budeme oveľa viac v bezpečí," povedal Stoltenberg. "Bolo mi jasne povedané, že sa (maďarský) parlament bude ratifikáciou zaoberať, akonáhle sa stretne," dodal šéf NATO s tým, že podľa jeho informácií sa maďarskí poslanci znovu stretávajú na konci februára.

Dovtedy tradične neutrálne Švédsko podalo žiadosť o vstup do aliancie spoločne s Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Väčšina členských štátov schválila vstup oboch krajín už v roku 2022 alebo na začiatku roka 2023. Fínsku žiadosť Turecko schválilo na začiatku minulého roka a krajina sa stala členom NATO na začiatku apríla.

Vstup Švédska ale Turecko blokovalo kvôli výhradám voči tomu, ako Štokholm postupuje voči organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické, ako sú napríklad kurdské milície YPG či Strana kurdských pracujúcich (PKK). Švédsko kvôli tomu sprísnilo svoje protiteroristické zákony. Maďarský parlament s ratifikáciou otáľa podľa všetkého aj kvôli kritike od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti kvôli zhoršovaniu stavu demokracie v Maďarsku.

Viac o téme: VstupRatifikáciaNATOMaďarskoŠvédskoJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu