Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cesta ku schôdzke Orbána so Zelenským je ešte dlhá

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko-ukrajinský summit bude mať zmysel len vtedy, ak dokáže posunúť bilaterálne vzťahy do novej dimenzie. K uskutočneniu takejto schôdzky však obe strany čaká ešte veľa práce. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje Ladislav Vallach.

"Do maďarsko-ukrajinského stretnutia na vysokej úrovni je ešte dlhá cesta, ale sme pripravení urobiť túto spoločnú prácu. Včera sme urobili dôležité kroky. Medzivládna pracovná skupina pre vzdelávanie bude musieť v najbližších dňoch a týždňoch vykonať prácu, ktorá umožní Maďarom žijúcim v Zakarpatskej oblasti získať späť práva, ktoré mali k dispozícii do roku 2015," spresnil Szijjártó.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Pracujeme na tom, aby bol rozvoj infraštruktúry spájajúci obe krajiny úspešný, aby sme mohli realizovať rozvoj dopravy v pohraničnej oblasti. Úplné naplnenie všetkých týchto plánov môže znamenať nový rozmer, novú éru. A keď toto už bude, potom bude mať zmysel hovoriť o tom, ako a kedy usporiadať stretnutie na vysokej úrovni," dodal šéf maďarskej diplomacie.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto (vľavo) na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom (vpravo) a vedúcim ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom v Kamianycii.
Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto (vľavo) na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom (vpravo) a vedúcim ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom v Kamianycii.  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Szijjártó sa v pondelok v Užhorode stretol so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom. Na schôdzke bol prítomný aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Máme záujem na stretnutí maďarského premiéra s ukrajinským prezidentom. Dnes sme k tomu urobili veľmi silný krok," povedal Jermak k pripravovanej schôdzke Viktora Orbána s Volodymyrom Zelenským.

Viac o téme: StretnutieMaďarskoUkrajinaViktor OrbánPéter SzijjártóVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu