Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počasie na načisto zbláznilo! Teplotný rekord uprostred zimy: V európskej krajine namerali takmer 30 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/geralt)

MADRID - Poveternostná „anomália“ zasiahla juh Španielska. V polovici januára teplomer vystúpil na takmer 30 stupňov. Tlaková výš nad Stredozemným morom spôsobuje rekordné teploty, môžu za to klimatické zmeny.

Vlna horúčav uprostred zimy v Španielsku:  Na juhu a východe krajiny namerali okolo 30 stupňov Celzia. Podľa meteorologickej agentúry Aemet sa vo štvrtok popoludní v regióne Valencia na pobreží Stredozemného mora teploty vyšplhali na 29,5 stupňa. Trochu južne odtiaľ v regióne Murcia namerali 28,5 stupňa a v Málage v Andalúzii na juhu namerali 27,8 stupňa.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Meteorologická agentúra hovorila o "anomálii" uprostred zimy, čo znamená, že na rôznych miestach v Španielsku padlo niekoľko teplotných rekordov za január. Teploty na takmer 400 meteorologických staniciach – a teda takmer na každej druhej – dosiahli alebo prekročili 20 stupňov.

Vlnu horúčav, ktoré zasiahli aj juhovýchodné Francúzsko, vyvolala tlaková výš nad Stredozemným morom. Španielsko už nejaký čas opakovane zasiahli horúčavy a v decembri bolo v Málage 29,9 stupňa. Aemet vtedy povedal, že takéto teploty by boli "oveľa menej pravdepodobné" bez toho, aby sa klimatické zmeny pozorovali na celom svete a v Španielsku. Podľa informácií sa počet vĺn horúčav v Španielsku za posledných desať rokov strojnásobil.

Krajinu zároveň trápi veľké sucho v Andalúzii a Katalánsku. Minulý rok prežilo Španielsko najteplejšiu a najsuchšiu jar za posledné desaťročia s rekordnými teplotami nad 40 stupňov. Vyskytlo sa aj historické sucho. Zrážky sú nepravidelnejšie a menej časté. A keď prší, prší len lokálne – a niekedy tak silno, že narobí viac škody ako úžitku. Podľa vedy bude pokračujúce globálne otepľovanie, najmä v dôsledku využívania fosílnych palív, viesť k čoraz nepredvídateľnejším poveternostným vzorcom.
 

Viac o téme: Teplotné rekordyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu