Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BARCELONA - V okolí katalánskej metropoly Barcelona začne od piatka platiť núdzový stav v spotrebe vody pre mimoriadne sucho. Infomruje agentúra AFP a EFE. Podľa predsedu regionálnej vlády Katalánska Pereho Aragonesa rezervy vody v regióne klesli pod 16 percent celkovej kapacity.

"Také rozsiahle sucho sme nezaznamenali od začiatku merania zrážok," uviedol Aragones. Množstvo zrážok bolo v poslednom období oveľa menšie, aké by krajina potrebovala.Núdzový stav postihne asi šesť miliónov obyvateľov v oblasti Barcelony a Girony. Maximálna spotreba vody na obyvateľa bude 200 litrov denne. V druhej a tretej fáze núdzového stavu sa maximálna spotreba  zníži na 180 a potom 160 litrov denne.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Obmedzí sa aj zavlažovanie v poľnohospodárstve, napájanie dobytka či spotreba vody v priemysle. Na plnenie súkromných bazénov či umývanie aút a polievanie záhrad sa bude používať iba recyklovaná voda. Postupne sa zastaví aj činnosť telocviční či ďalších zariadení.

David Mascort z úradu pre boj s klimatickou zmenou bude v pondelok s ministerkou pre ekologickú tranzíciu rokovať o núdzových dodávkach vody do Barcelony v prípade zhoršenia situácie. Vlaňajšie letné teploty v Španielsku prekonali rekordné hodnoty, čo znížilo hladinu podzemnej vody a vysychanie vodných nádrží a zvýšila sa spotreba vody. Vysoké teploty pokračujú aj v roku 2024, pričom v niektorých oblastiach Španielska bolo v januári až 30 stupňov Celzia.

Viac o téme: VodaNedostatokNúdzový stavBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu