Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Členstvo Švédska v NATO už závisí len na podpore Maďarska: Orbán chce stretnutie, jeho šéf parlamentu je proti vstupu

Švédsky premiér Ulf Kristersson
Švédsky premiér Ulf Kristersson (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP)

BUDAPEŠŤ - Predseda švédskej vlády Ulf Kristersson vyjadril ochotu stretnúť sa s maďarským premiérom. Viktor Orbán ho pozval do Budapešti, aby hovorili o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. Kristersson naznačil, že hovoriť o tom môžu aj na budúci týždeň v Bruseli. S odvolaním sa na server hvg.hu, o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Teším sa na diskusiu o vzťahu medzi oboma krajinami v Budapešti v čase vyhovujúcom nám obom, ako aj na posilnenie dôvery medzi oboma krajinami," píše sa v liste švédskeho premiéra na webovej stránke švédskej verejnoprávnej televízie SVT. Švédsko čaká na maďarskú ratifikáciu vstupu do NATO a jeho premiér zároveň naznačil, že rokovať môžu aj v Bruseli na summite EÚ 1. februára. "Súhlasím s vami, že by bol užitočný intenzívnejší politický dialóg medzi našimi krajinami," dodal švédsky premiér. Podľa neho majú Maďarsko aj Švédsko spoločný záujem vo viacerých otázkach.

archívne video 

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Krajiny sa označujú za spojencov

Ako príklad uviedol spoluprácu týkajúcu sa švédskych bojových lietadiel Gripen, Európsku úniu a blížiace sa maďarské predsedníctvo EÚ, či NATO. V súvislosti s Alianciou sa už obe krajiny označujú vzájomne za spojencov. "Všetko ide svojou cestou," reagoval pre hvg.hu Orbánov hovorca Bertalan Havasi na otázku, kde a kedy sa očakáva bilaterálne stretnutie a či možno očakávať stretnutie premiérov ešte v januári. Kristerssonov list označil za pozitívnu reakciu.

Turecko ratifikovalo vstup v utorok

Orbán v utorok pozval svojho švédskeho kolegu na rokovanie. Odpoveď od ministra zahraničných vecí Tobiasa Billströma dostal o pár hodín neskôr. "V súčasnosti nevidím dôvod na rokovanie," povedal šéf švédskej diplomacie a dúfa, že Maďarsko švédske členstvo v NATO čo najskôr ratifikuje. Maďarsko je jediným členským štátom NATO, ktorého parlament doteraz prijatie Švédska neschválil. Turecko ratifikovalo vstup v utorok a na maďarský parlament medzičasom naliehal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

archívne video 

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér vo štvrtok vyhlásil, že nepodporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Podľa jeho slov v rozhovore pre server index.hu vôbec nie je trápne, že Maďarsko zostáva jedinou členskou krajinou NATO, ktoré neratifikovalo rozšírenia NATO. "Ani na chvíľu z toho nemám zlý pocit. Na druhej strane, niekto musí byť aj posledný," podotkol predseda parlamentu.

Fidesz počká s ratifikáciou rozšírenia NATO na schôdzku Orbána s Kristerssonom

Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz počká na výsledky stretnutia premiéra Viktora Orbána so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom, až potom rozhodne o ratifikácii vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie. S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. Frakcia tak pre server reagovala po tom, čo predseda švédskej vlády Ulf Kristersson vyjadril ochotu stretnúť sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý ho pozval do Budapešti, aby hovorili o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. Kristersson ale naznačil, že hovoriť o tom môžu aj na budúci týždeň v Bruseli.

Viac o téme: NATOŠvédskoViktor OrbánUlf Kristersson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu