Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarská opozícia chce mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Opoziční poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Na nej by sa malo čo najskôr rozhodnúť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Informuje o tom server telex.hu.

V liste predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi opozícia žiada zvolanie mimoriadnej schôdze na 5. februára (budúci pondelok). Ak o zvolanie mimoriadnej schôdze požiada najmenej pätina poslancov zákonodarného zboru, Kövér to musí urobiť. Keďže k iniciatíve Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sa pridali aj poslanci Demokratickej koalície (DK), strán Jobbik, LMP, Momentum a Dialóg (Párbeszéd), pre zvolanie schôdze vyzbierali potrebný počet podpisov.

archívne video

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Opozičná MSZP upozorňuje, že pre schválenie programu mimoriadnej schôdze budú potrebné okrem hlasov 54 opozičných poslancov aj hlasy 47 poslancov bloku vládnych strán Fideszu-KDNP, čo sa nemusí podariť.

Opozícia v posledných rokoch viackrát iniciovala mimoriadne schôdze, poslanci Fideszu sa však doteraz nezúčastnili na žiadnej z nich. Bojkotovali aj vlaňajšiu júlovú schôdzu, na ktorej sa malo rozhodovať aj o vstupe Švédska do NATO.

Maďarsko doteraz ako jediná členská krajina neratifikovala prijatie Švédska do obrannej Severoatlantickej aliancie, keď turecký parlament jeho vstup 23. januára ratifikoval. Poslanci maďarského vládneho bloku odkladajú toto rozhodnutie už poldruha roka, pričom doteraz opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Viac o téme: Mimoriadna schôdzaRatifikáciaNATOŠvédskoMaďarská opozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu