Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výskyt osýpok v Európe prudko stúpol, informuje Svetová zdravotnícka organizácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Počet prípadov osýpok v Európe sa vlani od januára do októbra zvýšil takmer tridsaťnásobne v porovnaní s rokom 2022. Oznámila to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň vyzvala na "naliehavú" očkovaciu kampaň. Informuje agentúra AFP. Minulý rok bolo v Európe v období od januára do októbra zaznamenaných 30.000 prípadov osýpok. V roku 2022 šlo o 941 prípadov hlásených za celých 12 mesiacov.

"V regióne sme svedkami nielen tridsaťnásobného nárastu počtu prípadov osýpok, ale aj takmer 21.000 hospitalizácií a päť úmrtí súvisiacich s osýpkami. To je znepokojujúce," uviedla WHO. Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov. V roku 2023 nahlásilo prípady osýpok 40 krajín. Najhoršie dopadli Rusko a Kazachstan, v oboch krajinách bolo hlásených približne 10.000 prípadov osýpok. V západnej Európe bolo najviac prípadov zaznamenaných v Británii (183).

archívne video

Odborníci WHO a minister zdravotníctva Michal Palkovič o zdravotných dátach (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Počas pandémie ochorenia COVID-19 došlo k poklesu úrovne zaočkovanosti proti tejto chorobe. V rokoch 2020 až 2022 nebolo v európskom regióne WHO zaočkovaných proti osýpkam približne 1,8 milióna dojčiat.

Osýpky patria k najnákazlivejším ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi — stačí kýchnutie či zakašľanie. Spôsobujú časté komplikácie, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie.

Viac o téme: KampaňOsýpkyEurópaSvetová zdravotnícka organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu