Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Primárky v štáte New Hampshire odštartovala osada, Haleyová porazila Trumpa

Nikki Haleyová Zobraziť galériu (3)
Nikki Haleyová (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert F. Bukaty)

WASHINGTON - Voliči v malej osade Dixville Notch s iba šiestimi registrovanými voličmi v utorok odštartovali prezidentské primárky v americkom štáte New Hamsphire. Prekvapivo tam uspela Nikki Haleyová. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Hlasovanie o polnoci a spočítavanie hlasov trvali približne desať minút. Všetkých šesť dostala Haleyová, jediná súperka Donalda Trumpa v nominačnom súboji republikánskej strany do prezidentských volieb.

archívne video

Trump a Pellegrini ocenili vzťahy, americký prezident by rád navštívil SR

Maličká osada uprostred lesa pri kanadskej hranice od roku 1960 tradične volí v primárkach aj v samotných prezidentských voľbách ako "prvá v krajine". Volebný zákon v štáte New Hampshire umožňuje obciam do 100 obyvateľov otvoriť hlasovacie miestnosti o polnoci (z pondelka na utorok) a zatvoriť ich, keď si všetci registrovaní voliči splnia občiansku povinnosť. Väčšina hlasovacích miestností v New Hampshire sa v utorok otvorí medzi 06.00 h (12.00 h SEČ) a 08.00 h (14.00 h SEČ).

V Dixville Notch sa celá udalosť konala v uvoľnenej atmosfére. Harmonikár v jasne červenej košeli zahral štátnu hymnu a tým spustil hlasovanie. Okolo hlasovacieho centra pobehovali psy nejakého človeka a oňuchávali ľudí. Šesť registrovaných voličov si postupne prevzalo hlasovacie lístky, za plentou ich označili a potom hodili do urny.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

Trump je jasným favoritom

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Trump v republikánskych primárkach porazí Haleyovú a zaistí si nomináciu do prezidentských volieb. V nich sa potom zopakuje súboj z roku 2020 s demokratom Joeom Bidenom. Haleyová ako bývalá guvernérka amerického štátu Južná Karolína je jedinou vyzývateľkou Trumpa. Guvernér štátu Florida Ron DeSanis cez víkend z boja o prezidentskú nomináciu republikánov odstúpil.

Viac o téme: OsadaVíťazkaPrimárkyUSADonald TrumpNikki HaleyováNew Hamsphire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu