Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výstraha pre bojovníkov Hamasu: IDF posiela do boja TOHTO dravca! VIDEO Žiadny terén už nebude problém

Vojenské vozidlo izraelskej armády Be'eri
Vojenské vozidlo izraelskej armády Be'eri "Flyer" (Zdroj: YouTube/Flyer Defense)

PÁSMO GAZY – Izrael sa pokúsi získať vo vojne proti radikálom z Hamasu prevahu. Pomôcť by mu k tomu mal výdobytok techniky, ktorým disponuje izraelská armáda (IDF). Mobilita na bojisku bude odteraz jasne na strane Jeruzalemu.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Pokiaľ ide pozemnú izraelskú vojnu proti Hamasu, presúvanie sa v teréne patrí medzi základné aspekty bojov. V tomto by malo izraelským silám (IDF) pomáhať nové nasadené vozidlo. Špeciálny terénny džíp, ktorý armáda pomenovala na počesť kibucu zmasakrovaného siedmeho októbra Be'eri, pomôže vojakom priamo na bojisku. 

"Je to iné ako bežné vozidlá, ktoré doteraz IDF používalo. Na svoju triedu je veľmi rýchly, nemá problém s viacerými druhmi povrchov a najmä je omnoho viac chránený pred prípadným ostreľovaním," vyhlasuje pre Jeruslame Post poručík N., generálny inšpektor v BALNAM, škole operačnej mobility IDF. 

Mobilita

Be'eri je schopný počas jazdy vyvinúť rýchlosť až 130 km/h, a to pri záťaži do piatich ton. Model vozidla IDF 56 "Flyer" má k dispozícii 72 voliteľných funkcií v prípade vojenských operácií. Vozidlo bolo navrhnuté tak, aby vydržalo takmer akýkoľvek terén rôzneho sklonu a poskytovalo pritom zároveň pasažierovi vždy maximálnu ochranu. Hlavnou úlohou nasadenia týchto vozidiel je zlepšiť mobilitu a rýchle presuny vojakov. "Jeho hlavná úloha spočíva v tom, že je to zásahové vozidlo, teda je schopné sa dostať na akékoľvek miesto v regióne a byť tam rozhodujúcou posilou," dodal poručík N. 

Vodič v strede 

Vozidlo vyrobila pre armádu americká spoločnosť AM General. Hovorovo sa týmto vozidlám zvykne hovoriť aj "Humvee" (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), teda ľahké viacúčelové nákladné vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies. Od komerčných sa však veľmi odlišuje. Tento model má napríklad sedadlo vodiča umiestnené vpredu uprostred.

"Keď je sedadlo vodiča umiestnené v strede, kolesá majú oveľa väčší rozsah pohybu a môžete ľahšie čítať terén. Z hľadiska operácie môžete na obe strany nasadiť odpaľovacie zbrane a výrazne to zlepšuje presnosť počas streľby," vysvetlil poručík N. 

Špeciálne kolesá

Jednou z najvýznamnejších vlastností vojenského vozidla je jeho schopnosť prispôsobiť sa podmienkam danej misie. "Každé koleso má vzduchový tlmič, ktorý sa dá vyprázdniť a naplniť. Stlačením tlačidla môžem zdvihnúť a spustiť ktorékoľvek koleso, ktoré chcem, a to mi umožňuje prechádzať bočné svahy oveľa lepším spôsobom," vysvetľuje poručík. N. s tým, že je tu prítomná aj úprava pre prípadnú evakuáciu či útočný režim. "To nám umožňuje rýchlo sa prispôsobiť aj pod paľbou," dodal. Vojakom k tomu pomáha aj možné vyklápanie čelného skla. 
 

Viac o téme: VozidloIzraelská armádaHumveeIzrael vo vojneIDFBe'eri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu