Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozzúrení demonštranti ničia, čo im príde do cesty: Napadli český kamión, zasahovať musela polícia

Demonštranti vo Francúzskom meste napadli český kamión
Demonštranti vo Francúzskom meste napadli český kamión (Zdroj: X/@MarekVyborny)

NARBONNE – Protest francúzskych poľnohospodárov vyústil v piatok do útoku na český kamión. Na juhu Francúzska pri meste Narbonne otvorili kamión a vyhádzali z neho časť nákladu.

Na incident upozornil v sobotu doobeda na sieti X český europoslanec Tomáš Zdechovský. Napadnutie potvrdil aj zamestnanec prepravnej firmy. Kamión bol prepadnutý demonštrantmi na križovatke pri meste Narbonne. Protestujúci tam zastavovali všetky kamióny a postupne z nich vyhadzovali náklad.

Prezidentka si uctila obete holokaustu pri pamätníku v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Celý incident opísal pre Novinky.cz aj vodič kamiónu Roman Bulawa. „Zastavili nás na kruhovom objazde. Pýtali sa čo vezieme. Povedali sme, že paradajky. Nakladali sme ich v Perpignanu,“ uviedol. Paradajky ale nepochádzali z Francúzska, ale boli dovezené zo severnej Afriky, z Maroka a práve preto sa stali terčom útoku.

„Vyhádzali dve palety,“ uviedol Bulawa. Vodiči sa našťastie obišli bez akýchkoľvek zranení. „Zaujímal ich iba náklad,“ dodal. Po incidente prišla na miesto polícia. Situácia vyzerala dramaticky aj z dôvodu, že hneď vedľa kamiónu vypukol požiar. Podľa dostupných informácií však šlo iba o krabice a palety z ďalších vozidiel, na ktoré demonštranti hodili horiace pneumatiky.

Demonštranti protestovali proti dovozu lacnej zeleniny zo zahraničia. Prepravovaný tovar však neviezli na pulty francúzskych obchodov, ako si zrejme demonštranti mysleli, ale na český trh. Český europoslanec Tomáš Zdechovský však na sieti X tvrdil, že demonštranti zničili desiatky českých kamiónov a napadli niekoľko vodičov. Tieto slová však výpoveď vodiča nepotvrdili. Francúzsky minister poľnohospodárstva Marc Fesneau prisľúbil, že francúzske úrady už dostali pokyn okamžite zasiahnuť v otázke ochrany autodopravcov. Česká ambasáda vo Francúzsku uviedla, že vodič je v poriadku na ceste do Česka.

Viac o téme: KamiónProtestyDemonštráciePoľnohospodáriFrancúzskoNarbonne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu