Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE O prítomnosti ukrajinských zajatcov v zničenom lietadle nie sú dôkazy

V Rusko sa zrútilo lietadlo s ukrajinskými zajatcami. Zobraziť galériu (2)
V Rusko sa zrútilo lietadlo s ukrajinskými zajatcami. (Zdroj: YouTube, X)

KYJEV - Zatiaľ nie sú žiadne dôkazy o prítomnosti ukrajinských zajatcov v ruskom lietadle, ktoré sa včera zrútilo. Vo štvrtok to vyhlásil ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Správu sme prebrali od agentúry DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 700

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 700 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

20:13 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo štvrtok oznámil, že v súvislosti so stredajšou haváriou lietadla Il-76 v Belgorodskej oblasti začal trestné konanie vo veci terorizmu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie výboru. "Prvotné výsledky vyšetrovacích úkonov vrátane predbežných údajov z obhliadky miesta incidentu umožňujú dospieť k záveru, že lietadlo bolo napadnuté protilietadlovou raketou z územia Ukrajiny," uviedol Sledkom.

19:51 Maďarsko upustilo od doterajších námietok voči vytvoreniu fondu EÚ vo výške piatich miliárd eur určeného na vojenskú pomoc Ukrajine. S odvolaním sa na agentúru Bloomberg to uviedol vo štvrtok server hvg.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:28 Ukrajina očakáva, že v lete alebo na jeseň sa začne výstavba štyroch nových reaktorov v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni ležiacej na západe krajiny. Vo štvrtok to pre agentúru Reuters povedal minister energetiky Herman Haluščenko.

17:57 Ukrajina vo štvrtok poprela informácie, že je pripravená rokovať s Ruskom o predĺžení súčasnej dohody o tranzite ruského plynu, ktorej platnosť sa v závere tohto roka skončí. Reagovala tak na informácie, ktoré deň predtým zverejnil slovenský premiér Robert Fico. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

17:45 Spojené štáty majú v úmysle sprísniť sankcie voči Rusku.

17:00 Napriek odporu Ruska sa bude Malta ako tohtoročná predsednícka krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zasadzovať za jej väčšiu angažovanosť na Ukrajine. Na zasadaní Stálej rady OBSE to vo štvrtok vo Viedni povedal maltský minister zahraničných vecí Ian Borg, informuje agentúra DPA.

16:08 Členské štáty Európskej únie by mali už teraz riešiť, čo bude s dočasnou ochranou Ukrajincov po marci 2025. Českým novinárom v Bruseli to dnes povedal minister vnútra Vít Rakúšan. Štáty EÚ sa vlani v septembri zhodli na predĺžení mechanizmu dočasnej ochrany Ukrajincov v únii do 4. marca 2025. Dočasná ochrana umožňuje ľuďom, ktorí utiekli z napadnutej krajiny pred ruskou agresiou, prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na pracovný trh.

15:00 Nepál požiadal Rusko, aby repatriovalo stovky nepálskych občanov, ktorých naverbovalo do vojny proti Ukrajine. Vo štvrtok to uviedlo nepálske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AP. "Požiadali sme Rusko, aby okamžite prestalo verbovať nepálskych občanov do svojej armády. Zároveň žiadame, aby ihneď repatriovalo tých, ktorí už v nej slúžia, aby dopravilo naspäť do vlasti telá tých, ktorí v bojoch zahynuli a ošetrilo a repatriovalo tých, ktorí sa v bojoch zranili," uviedol v rozhovore pre AP to šéf nepálskej diplomacie Nárájan Prakaš Saud.

14:53 Ženu obvinenú zo smrti ruského vojnového korešpondenta Vladlena Tatarského odsúdil vo štvrtok vojenský súd v Petrohrade na 27 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

14:34 Zatiaľ nie sú žiadne dôkazy o prítomnosti ukrajinských zajatcov v ruskom lietadle, ktoré sa včera zrútilo. Vo štvrtok to vyhlásil ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec. TASR správu prebrala od agentúry DPA. "Nevideli sme žiadne dôkazy prítomnosti veľkého počtu osôb na mieste nehody, či už boli občanmi Ukrajiny alebo nie," vyhlásil Lubinec v ukrajinskej televízii. Rovnako ako prezident Zelenskyj žiada vyšetrenie nehody medzinárodnou komisiou.

13:27 Napriek vojne plánuje Ukrajina v lete alebo na jeseň tohto roka začať stavať štyri nové jadrové reaktory. Krajina chce nahradiť energetické kapacity, o ktoré prišla v dôsledku ruskej invázie, uviedol vo štvrtok ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:53 Bývalého veliteľa ruských separatistov na Ukrajine Igora Girkina odsúdil vo štvrtok súd v Moskve na štyri roky väzenia. Informovala o tom agentúra AFP. Girkina (bojová prezývka Strelkov) súd uznal za vinného z výziev na extrémistickú činnosť. Okrem väzenia dostal trojročný zákaz pôsobiť ako administrátor internetových stránok.

12:51 Skoro celý rok po tom, ako Ukrajina oslobodila mestá pozdĺž vojnou zničenej cesty do Kupjansku v Charkovskej oblasti, vyjadrovali miestni obyvatelia obavy z druhej ruskej okupácie sotva šeptom. Teraz o nich hovorí nahlas. Rusko už mesiace buší do Kupjansku, strategického železničného uzla, ktorý obsadilo na začiatku invázie v roku 2022 a ktorý Ukrajina získala späť o sedem mesiacov neskôr. Zo svojich pozícií východne od rieky Oskil, ktorá mesto pretína, však Rusko nikdy nestratilo svoj cieľ z dohľadu, píše denník The Washington Post.

12:01 Ukrajina v noci na štvrtok zaútočila bezpilotnými lietadlami na ruskú ropnú rafinériu na pobreží Čierneho mora juhovýchodne od Novorossijska. Pre agentúru APF to uviedol nemenovaný ukrajinský bezpečnostný zdroj, informuje TASR.

11:25 Medzinárodné vyšetrovanie pádu ruského vojenského lietadla Il-76 v ruskej Belgorodskej oblasti je potrebné, ak sa bude zaoberať "zločinnými činmi" Kyjeva, vyhlásil podľa agentúry Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý na medzinárodné preskúmanie havárie vyzval v stredu večer. Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe Peskovove slová interpretovala tak, že Moskva je proti medzinárodnému vyšetrovaniu tohto prípadu.

9:09 Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 11 zo 14 dronov, ktorými Rusko v noci útočilo na Ukrajinu. Moskva odpálila aj štyri rakety. Vo štvrtok to oznámili ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

8:26 Ruské súdy majú dnes vyniesť rozsudky nad nacionalistom Igorom Girkinom, stíhaným za vyzývanie na extrémistickú činnosť, a Darjou Trepovovou, obvinenou v súvislosti s atentátom na ruského provojnového blogera známeho pod pseudonymom Vladlen Tatarskyj. Žalobcovia žiadajú v prípade Trepovovej trest odňatia slobody v trvaní 28 rokov, Girkina chcú poslať za mreže na päť rokov.

7:26 Najmenej dvaja ľudia zahynuli počas ruských raketových útokov v meste Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ďalších deväť ľudí útoky zranili. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA. Polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že medzi zranenými sú aj dve neplnoleté osoby. Zničené boli tri domy a desiatky ďalších boli poškodené. Pod troskami domov ostal zasypaný neznámy počet ľudí.

6:14 Bezpečnostná rada (BR) OSN vo štvrtok mimoriadne zasadne v spojitosti so stredajšou haváriou ruského vojenského transportného lietadla Il-76. O zasadnutie požiadalo Rusko, ktoré zo zostrelenia stroja viní Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Zelenskyj žiada medzinárodné vyšetrovanie havárie lietadla Il-76

"Naša krajina bude trvať na medzinárodnom objasnení," povedal Zelenskyj. "Je očividné, že Rusi za zahrávajú so životmi ukrajinských väzňov, s pocitmi ich rodinných príslušníkov a emóciami našej spoločnosti," dodal v spojitosti s haváriou, pri ktorej zahynuli všetky osoby na palube. Prezident nepotvrdil a ani nepoprel tvrdenia Ruska, že lietadlo zostrelili Ukrajinci, píše AFP.

Zelenskyj ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi nariadil, aby zahraničným partnerom poskytol všetky informácie, ktoré má Ukrajina k dispozícii, píše DPA. Hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO) sa podľa Zelenského slov pokúša získať viac informácií o desiatkach ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí sa podľa vyjadrení Ruska nachádzali na palube. Moskva uviedla, že zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 ukrajinských vojakov prevážaných na výmenu zajatcov.

Ukrajinská rozviedka v stredu uviedla, že nemá "spoľahlivé informácie" o tom, kto sa na palube nachádzal. Kyjev však potvrdil, že v stredu sa mala uskutočniť výmena väzňov. Kyjev podľa rozviedky nebol vopred informovaný o potrebe zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru v oblasti okolo mesta Belgorod vo vopred stanovenom čase tak, ako sa to stalo doteraz už niekoľkokrát pri výmene väzňov. Rusko v spojitosti s haváriou lietadla požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutoční vo štvrtok.

Nadeždin dúfa, že marcové voľby budú začiatkom konca Putinovej vlády

Ruský opozičný politik a potenciálny kandidát na post prezidenta Boris Nadeždin v stredajšom rozhovore pre agentúru AFP vyjadril nádej, že marcové prezidentské voľby budú "začiatkom konca" vlády ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nadeždin (60) vo svojej kampani vyzýva na ukončenie ruskej invázie na Ukrajine. V rozhovore uviedol, že ho prekvapilo, keď jeho priaznivci stáli v dlhých radoch, aby poskytli svoj podpis na podporu jeho kandidatúry. Tento bývalý poslanec Štátnej dumy a dlhoročný miestny zákonodarca v Moskovskej oblasti však podľa AFP pravdepodobne nezabráni Putinovi v predĺžení jeho 24-ročnej vlády, v rámci ktorej pôsobil štyrikrát na poste prezidenta a nakrátko aj vo funkcii predsedu vlády.

"Dúfam však, že 17. marec, aj keď to možno nebude koniec Putinovej éry, bude znamenať aspoň začiatok jej konca," povedal Nadeždin s odkazom na dátum prezidentských volieb, v ktorých bude možné hlasovať tri dni, respektíve od 15. do 17. marca. Prisľúbil, že v prípade víťazstva v súboji o prezidentské kreslo sa bude usilovať o ukončenie "katastrofickej" ofenzívy na Ukrajine a o "oslobodenie politických väzňov".

"Neverím, že by ktorákoľvek strana (vojny) mohla dosiahnuť skutočne rozhodujúce vojenské víťazstvo. Je to úplne nereálne," uviedol v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Z Ruska by podľa svojich slov chcel spraviť krajinu, "ktorá sa nesnaží rozšíriť svoje územie s pomocou armády." AFP vysvetľuje, že takáto kampaň je v Rusku takmer nemysliteľná vzhľadom na to, že tamojšie úrady už uväznili desiatky ľudí za podobné kritické vyjadrenia voči takmer dva roky trvajúcej vojne.

Nadeždin nedávno uviedol, že sa mu denne podarí vyzbierať desiatky tisíc podpisov na svoju podporu. Podľa údajov na webovej stránke jeho volebnej kampane ich mal vyzbieraných už vyše 100.000. Ústredná volebná komisia požaduje, aby potenciálni kandidáti do 25. januára doručili 105.000 podpisov z rôznych ruských regiónov. Zatiaľ nie je jasné, či mu umožnia kandidovať za prezidenta. Vyjadril však presvedčenie, že jeho kritika je tolerovaná, pretože je bývalým členom ruského politického systému. V tejto súvislosti pripomenul, že Vladimira Putina kritizoval posledných desať rokov.

Podľa svojich vyjadrení očakával, že kandidatúru proti Putinovi oznámi niekto prestížnejší než je on sám. K takémuto kroku nedošlo, čo vyústilo v jeho rozhodnutie uchádzať sa o posť šéfa Kremľa. Podotkol tiež, že momentálne komunikuje so svojimi priaznivcami len prostredníctvom sociálnych médií. Hoci je presvedčený, že Putin "zničil" verejné inštitúcie v Rusku a znemožnil slobodné voľby, Nadeždin uviedol, že zmena môže nastať len prostredníctvom volieb. "Všetky ostatné spôsoby - revolúcie, nech už majú akúkoľvek farbu, alebo prevraty - sú oveľa horšie," dodal podľa AFP.

Viac o téme: HaváriaLietadloRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu