Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z kyberútoku na online služby vo Švédsku sú podozriví ruskí hekeri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Online služby niektorých švédskych vládnych úradoch a obchodoch narušil kybernetický útok, ktorý údajne podnikla ruská hekerská skupina. V utorok to uviedla poradenská služba v oblasti IT s názvom Tietoevry. Informuje agentúra AFP.

Švédsko-fínska služba Tietoevry, ktorá poskytuje aj online bezpečnostné systémy, odhadla nápravu problému na dni, či dokonca týždne. Útok na jedno z dátových centier vo Švédsku sa začal z piatka na sobotu, čo vyradilo online nákupy v najväčšej sieti kín v krajine a niektoré obchodné centrá a obchody.

archívne video

Český festival ovládli HACKERI: Na pódiu sa objavili podivné symboly! (Zdroj: TikTok)

Útok postihol aj centralizovaný systém ľudských zdrojov, švédskeho vládneho servisného centra (Statens Servicecenter). Zamestnanci verejného sektora tak nemohli nahlasovať nadčasy, pracovnú neschopnosť pre chorobu či žiadosti o dovolenku. Útok zasiahol "120 vládnych úradov a vyše 60.000 zamestnancov", spresnila hovorkyňa Statens Servicecentera.

Hekerská skupina Akira

Odborníci na kyperbezpečnosť označili za vinníka hekerskú skupinu Akira napojenú na Rusko. Firma Tietoevry informovala, že podala trestné oznámenie, pričom finančný dopad "ešte nebolo možné úplne vyhodnotiť". Ransomvérové útoky obvykle prenikajú do citlivých počítačových systémov a zašifrujú alebo kradnú údaje, potom pošlú žiadosť o výkupné. "Kyberbezpečnosť musí byť prioritou pre celú spoločnosť, pre verejný aj súkromný sektor," napísal na sociálnej sieti X minister civilnej ochrany Carl-Oskar Bohlin.

Viac o téme: HekerRuskoKyberútokŠvédso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu