Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pakistan a Irán sa dohodli na zmiernení napätia po vzdušných útokoch

(Zdroj: X/ZynabAlAziz)

ISLAMABAD - Pakistan a Irán sa v piatok dohodli na zmiernení napätia, oznámil Islamabad. Dohoda prišla po tom, čo obe krajiny tento týždeň ostreľovali vojenské ciele na území druhej strany. Informujú tlačové agentúry AFP a DPA.

Zriedkavé útočné akcie v ľahko priepustnom pohraničnom regióne Balúčistan – rozdelenom medzi obe krajiny – zhoršili regionálne napätie, už i tak vyhrotené vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

archívne video

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

"Obaja ministri zahraničných vecí sa dohodli, že treba posilniť spoluprácu a úzku koordináciu v protiteroristickej oblasti a v ďalších aspektoch spoločných obáv," uvádza sa v písomnom zhrnutí telefonátu medzi najvyššie postavenými diplomatmi Islamabadu a Teheránu, ktoré vydalo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Úplné obnovenie diplomatických vzťahov

Pakistan a Irán sa v piatok dohodli aj na úplnom obnovení diplomatických vzťahov. Tie narušili spomínané útoky z posledných dní, keď sunnitský Pakistan a šiitský Irán útočili na militantov na území suseda, ako informovali miestne médiá. Pakistanské bojové lietadlá vo štvrtok strieľali na údajné úkryty separatistov v susednom Iráne. Irán v utorok odpaľoval rakety a drony na Pakistan.

Pakistan v stredu oficiálne vyhostil iránskeho veľvyslanca v Pakistane za "nehorázne" narušovanie pakistanskej suverenity a odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Odvolal tiež svojho ambasádora do vlasti. Pri iránskom raketovom útoku z utorka zahynuli dve deti a zranenia utrpeli tri dievčatá. Vláda v Islamabade útok ostro odsúdila a vyhlásila, že si "vyhradzuje právo reagovať na tento ilegálny čin".

Organizácia Spojených národov (OSN) a USA apelovali na zachovanie zdržanlivosti, Čína ponúkla sprostredkovanie riešenia. Najnovšia triezva rétorika oboch krajín sa zhoduje s predpoveďami analytikov, že obe strany sa budú snažiť zmierniť konfrontáciu.

Viac o téme: DohodaNapätieZmiernenieIránPakistanVzdušné útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu