Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Bezpečnosť Izraela sa nedá zaistiť bez vytvorenia palestínskeho štátu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

IZRAEL - Neexistuje spôsob, ako vyriešiť výzvy na zaistenie bezpečnosti Izraela a výzvy spojené s obnovou Pásma Gazy bez vytvorenia palestínskeho štátu. Uviedol to vo štvrtok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Informuje agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:51 Americký prezident JoeBiden pri svojom prvom telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po takmer mesiaci zdvojnásobil svoj tlak na riešenie dvoch štátov, povedal v piatok z Bieleho domu hovorca národnej bezpečnosti John Kirby.

21:34 Európska únia sa v novom kole sankcií zamerala na podporovateľov palestínskeho militantného hnutia Hamas, vyplýva z informácií zverejnených v piatok v Úradnom vestníku Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA.

21:25 Londýnska základná škola zvažuje zatvorenie pre bombové hrozby uprostred Palestíny. Lion Academy Trust varoval rodičov, že škola bude musieť prijať diaľkové vzdelávanie, ak budú hrozby pokračovať.

20:57 Americký prezident Joe Biden v piatok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi telefonicky povedal, že naďalej podporuje vznik samostatného štátu pre Palestínčanov. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Biely dom.

20:55 Americké stíhačky zasiahli v piatok už šiestykrát lokality húsíjských povstalcov v Jemene a vyradili z činnosti protilietadlové raketomety, ktoré boli pripravené strieľať. Oznámil to predstaviteľ USA. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

20:51 Zoznámte sa s americkými Židmi, ktorí sa vracajú do Izraela bojovať proti Hamasu. Štyria z ideologických potomkov Reubena a Gada, ktorí, hoci 7. októbra volali USA domov, sa ponáhľali späť do Izraela bojovať po boku svojich bratov.

20:00 V Haife v severnom Izraeli znejú sirény.

19:35 Biden diskutoval o vývoji v Izraeli a Gaze s Netanjahuom, hovorí Biely dom.

18:55 Izraelská polícia zasiahla proti rodinným príslušníkom zajatcov odvlečených počas útoku hnutia Hamas na Izrael, časť ktorých zablokovala diaľnicu v Tel Avive. Sedem osôb bolo zatknutých. Informuje agentúra AP.

18:50 Rusko v piatok vyzvalo predstaviteľov hnutia Hamas, aby prepustili všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Humanitárnu situáciu v tejto enkláve označilo za katastrofálnu. Informuje agentúra AFP.

18:26 "Delegácia zdôraznila právo nášho palestínskeho ľudu dosiahnuť slobodu a návrat a jeho právo vzdorovať sionistickej okupácii všetkými dostupnými prostriedkami," uviedol Hamas vo vyhlásení online.

16:34 Hlavný predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Josep Borrell v piatok uviedol, že Izraelský štát financuje vytvorenie palestínskej teroristickej skupiny Hamas v snahe oslabiť palestínsku samosprávu.

16:28 Európska únia v piatok prijala osobitný režim sankcií zameraných na palestínsku teroristickú skupinu Hamas, uviedol vysoký predstaviteľ EÚ a dodal, že prvé opatrenia budú zamerané na šesť ľudí zapojených do financovania Hamasu.

15:52 Úradník OSN pre ľudské práva tvrdí, že zadržiavaní v Gaze sú ponižovaní, oblečení v plienkach. Ajith Sunghay povedal: "Nie sme si úplne istí, prečo ich dali do plienok a poslali von, ale boli jasne viditeľne šokovaní a dokonca otrasení, keď som ich stretol."

15:20 Delegácia Hamasu navštívila Rusko, informovalo ministerstvo zahraničia.

14:58 Švajčiarska prokuratúra v piatok potvrdila, že izraelský prezident Isaac Herzog bol počas návštevy Svetového ekonomického fóra v Davose predmetom trestných oznámení, keďže Izrael je obvinený zo spáchania vojnových zločinov v Gaze.

14:22 Izraelská armáda v piatok ukončila 45-hodinovú operáciu v utečeneckom tábore Túlkarm na Západnom brehu Jordánu, pri ktorej zahynulo najmenej osem palestínskych ozbrojencov. Armáda podľa piatkového vyhlásenia zabila pri štvrtkovom nálete v Pásme Gazy Wáila abú Fanúnu, ktorý bol údajne jedným z hlavných propagandistov Islamského džihádu v tejto palestínskej enkláve. Informuje o tom agentúra DPA a izraelský online denník Times of Israel.

14:01 Veľvyslanec Spojených štátov amerických, Jack Lew, v Izraeli bol hosťovaný v Severnom veliteľstve IDF. Počas návštevy bol veľvyslanec Lew informovaný o hrozbách, ktoré predstavuje teroristická organizácia Hizballáh pozdĺž modrej línie. Hrozbu pre obyvateľov severu treba odstrániť – buď vojenskou akciou, alebo diplomatickou cestou.

13:20 Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za útok tamojšieho hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra, zomrelo najmenej 24.762 Palestínčanov, z toho 142 za posledných 24 hodín. Informovali o tom dnes podľa agentúry AFP tamojšie úrady spravované Hamásom. Väčšina z obetí sú ženy, deti a maloletí. Ďalších 62.100 Palestínčanov bolo pri izraelskom bombardovaní a pozemnej ofenzíve zranených.

12:34 Okupačné sily priniesli vozidlo na odpadovú vodu, aby potlačili veriacich vo štvrti Wadi al-Jouz v okupovanom Jeruzaleme po tom, čo im zabránili v prístupe do mešity Al-Aksá.

12:10 Obnovené bombardovanie oblasti Al-Sikka v tábore Jabalia.

11:50 Izrael v piatok bombardoval južnú časť Pásma Gazy po tom, čo sa dostal do verejnej roztržky so svojím hlavným spojencom USA ohľadne možnosti vzniku palestínskeho štátu. Jeho vytvorenie považujú Spojené štáty za jedinú cestu k trvalému mieru. Informuje správa agentúry AFP.

11:25 V samostatnom prípade, ktorý predložila Južná Afrika, Indonézia postaví Izrael pred ICJ za nezákonnú okupáciu Palestíny.

10:25 Na väčšine územia Pásma Gazy už ôsmy deň nefungujú telekomunikačné služby, je to najdlhší výpadok od 7. októbra, teda od začiatku vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas. Čiastočne funguje spojenie na severe oblasti, informovala dnes palestínska agentúra WAFA. 

9:45 Toto dieťa sa narodilo v jednej zo škôl UNRWA v Rafahu, kde sa ukrývali vysídlení civilisti.

9:00 Vysoko vycvičená a ťažko vyzbrojená jednotka Radwan – elitné špeciálne jednotky Hizballáhu – predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela.

8:40 Vysokopostavený predstaviteľ jemenských povstalcov v piatok pre ruský denník Izvestija uviedol, že húsíovia sú pripravení zaistiť bezpečnosť pre ruské a čínske lode plaviace sa v Červenom mori. Informuje agentúra AFP. Jemenskí povstalci podporovaní Iránom, tzv. húsíovia, od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. 

7:47 Bývalý väzeň Rami Zbarah z utečeneckého tábora Askar v Nábuluse objíma svoju dcéru po 20 rokoch väznenia v okupačných väzniciach.

7:22 Nepretržité zrážky a násilné delostrelecké ostreľovanie okolo Nasserovej lekárskej nemocnice v Khan Yunis, južne od pásma Gazy

7:00 Násilné delostrelecké ostreľovanie oblastí okolo nemocnice Nasser v centre Khan Yunis.

6:25 Mexiko a Čile podali podnet na Medzinárodný trestný súd (ICC), aby začal vyšetrovanie možných zločinov v palestínskom Pásme Gazy. Mexiko a Čile svoj krok zdôvodnili svojimi čoraz väčšími obavami kvôli eskalácii násilia voči civilistom v Gaze počas vojny, ktorú tam vedie Izrael proti hnutiu Hamas, ktoré USA či EÚ označujú za teroristickú organizáciu. Informovala o tom agentúra Europa Press.

6:15 Izraelské sily zadržiavajú mnohých Palestínčanov v meste Tulkarm, okupovanom Západnom brehu Jordánu.

6:10 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyjadril znepokojenie v súvislosti s vzdušnými útokmi medzi Iránom a Pakistanom. Americký prezident Joe Biden zase uviedol, že tieto útoky ukazujú, že Irán v regióne nie je veľmi obľúbený. Informuje podľa správy agentúry AFP.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

6:00 Spojené štáty vo štvrtok vyhlásili, že nie sú vo vojne s Iránom podporovanými jemenskými povstalcami napriek opakovaným útokom na ich pozície v Jemene. Iformuje správa agentúry DPA.

Izrael má práve teraz príležitosť

Podľa Millera má Izrael práve teraz príležitosť, pretože krajiny v regióne sú pripravené poskytnúť mu bezpečnostné záruky. "Neexistuje však spôsob, ako vyriešiť ich dlhodobé výzvy na zaistenie trvalej bezpečnosti, a neexistuje ani spôsob, ako vyriešiť krátkodobé výzvy na obnovu Gazy, zavedenie správy v Gaze a zaistenie bezpečnosti v Gaze bez vytvorenia palestínskeho štátu," povedal.

Hovorca americkej diplomacie reagoval na štvrtkové vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že je proti tomu, aby súčasťou akéhokoľvek povojnového scenára bolo aj vytvorenie palestínskeho štátu.

Netanjahu tento postoj tlmočil Washingtonu. "V akomkoľvek budúcom usporiadaní... musí Izrael kontrolovať bezpečnosť celého územia západne od Jordánu," uviedol. "To naráža na myšlienku suverenity. Čo sa s tým dá urobiť?" uviedol izraelský premiér.

Podľa agentúry Reuters sa zdá, že Izrael a jeho najväčší podporovateľ Spojené štáty sú teraz v rozpore. Netanjahu a jeho pravicová koaličná vláda vo veľkej miere odmietajú vytvorenie palestínskeho štátu, hoci Washington riešenie na úrovni dvoch štátov považuje za jediný možný spôsob, ako dosiahnuť trvalý mier v regióne.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu