Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIANDY ONLINE Sýrske médiá obviňujú Izrael z útoku na obytnú budovu v Damasku

Palestínčania kráčajú v ruinách zničenej Gazy
Palestínčania kráčajú v ruinách zničenej Gazy (Zdroj: SITAPAP Photo/Adel Hana)

MOSKVA - Na ruskom ministerstve zahraničia v Moskve dnes rokovala delegácia Hamasu vedená jedným z čelných predstaviteľov tohto radikálneho palestínskeho hnutia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu ministerstva, podľa ktorej Moskva delegáciu vyzvala na prepustenie zvyšných rukojemníkov vrátane troch ruských občanov, ktorých Hamas doteraz zadržiava v Pásme Gazy.

Naživo z Gazy

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:00 Z Pásma Gazy dnes spravodajca agentúry AFP hlásil delostreľbu a letecké údery najmä na juhu pri meste Chán Júnis, na ktoré sa teraz sústreďujú izraelské vojenské operácie. Podľa agentúry Reuters dnes Izrael ostreľoval ciele v Pásme a jeho lietadlá zhadzovali letáky na južnú oblasť Rafáhu vyzývajúcu Palestínčanov, aby pomohli nájsť rukojemníkov držaných radikálnym hnutím Hamas. Úrady spravované Hamásom oznámili, že za posledných 24 hodín bolo zabitých 165 Palestínčanov a ďalších 280 zranených.

18:50 K násilným potýčkam demonštrantov s políciou došlo v sobotu v severotalianskom meste Vincenza, kde sa konal protest proti účasti Izraela na medzinárodnom veľtrhu šperkov a drahokamov, ktorý tam práve prebieha. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

18:00 Irán obvinil Izrael zo sobotňajšieho útoku v sýrskej metropole Damask a vyhradil si právo ma odvetu. Pri útoku zahynuli piati príslušníci iránskych revolučných gárd, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání v tejto súvislosti odsúdil údajné "časté porušovanie suverenity a územnej integrity Sýrie a eskaláciu agresívnych a provokatívnych útokov" zo strany Izraela.

14:15 Izraelská armáda pokračovala v sobotu v intenzívnych útokoch na ciele militantného hnutia Hamas v celom palestínskom Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Palestínski militanti útočili na severe Pásma Gazy na izraelské tanky, ktoré sa snažili zatlačiť späť na východné predmestia Džabalíje, odkiaľ židovský štát začal sťahovať svojich vojakov a presúvať ich na menšie operácie, uviedli svedkovia pre Reuters.

11:14 V hlavnom meste Sýrie boli počuť explózie, uviedli miestne médiá. Podľa štátnej tlačovej agentúry SANA išlo pravdepodobne o izraelský útok namierený na objekt na západe metropoly. Podľa zdroja z prosýrskej opozičnej aliancie, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, bol pri útoku zabitý predstaviteľ iránskych revolučných gárd.

9:17 Predpokladané straty na ruskej strane podľa ukrajinskej armády.

6:43 Izrael povolí prepravu múky pre obyvateľov Pásma Gazy cez prístavné mesto Ašdod. Uviedol to v piatok Biely dom po telefonickom rozhovore medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

6:00 Palestínsky štát by podľa amerického prezidenta Joea Bidena mohol vzniknúť, aj keď je izraelským premiérom Benjamin Netanjahu. Biden, ktorý to nemá za nemožné, to v piatok povedal novinárom. Informuje o tom dnes agentúra DPA. Netanjahu sa ale verejne stavia proti vzniku samostatného palestínskeho štátu.

V Rusku rokovala delegácia Hamasu, Moskva vyzvala na prepustenie rukojemníkov vrátane Rusov

Vyslanca Hamasu na čele s Músou abú Marzúkom, členom vedenia politického krídla hnutia, ktoré Spojené štáty a Európska únia označujú za teroristickú organizáciu, v Moskve prijal námestník ministra zahraničia Michail Bogdanov.

"Rozhovory sa sústredili na pokračujúcu konfrontáciu v palestínsko-izraelskej konfliktnej zóne, na pozadí ktorej dosiahla humanitárna kríza v Pásme Gazy katastrofálne rozmery," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. "Ruská strana zdôraznila potrebu urýchleného prepustenia civilistov zajatých počas útokov 7. októbra 2023 a zadržiavaných palestínskymi frakciami, vrátane troch ruských občanov - A. Kozlova, A. Lobanova a A. Trufanova. "

Bogdanov dnes rokoval tiež s izraelskou veľvyslankyňou v Moskve Simonou Halperinovou, uviedlo ministerstvo v ďalšej správe, ktorú vydalo neskôr. Oznámil jej, že Rusko podporuje komplexné urovnanie situácie na Blízkom východe na základe rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Izraelská veľvyslankyňa bola "tiež informovaná o cieľavedomomom úsilí ruskej diplomacie v záujme okamžitého a bezpodmienečného prepustenia civilistov zadržiavaných v Pásme Gazy vrátane Rusov".

Ozbrojenci Hamasu aj ďalších radikálnych skupín počas brutálneho vpádu do južného Izraela vlani 7. októbra povraždili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a vyše 240 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Počas doposiaľ jediného prímeria na konci novembra ich Hamas 105 prepustil, vrátane dvoch žien s izraelským i ruským občianstvom. Približne 130 ľudí však Hamas stále zadržiava, niektorí z nich sú pritom po smrti.

Delegácia Hamasu v Moskve rokovala o prepustení rukojemníkov a tiež o evakuácii Rusov z tej doby úplne izolovaného Pásma Gazy už na konci októbra. V tom čase túto návštevu dôrazne odsúdil Izrael.

Spojené štáty v piatok znovu zaútočili na pozície jemenských povstalcov

Spojené štáty v piatok znovu zaútočili na pozície jemenských povstalcov. Konkrétne sa trojica ich úderov zamerala na tri rakety pripravené na útok na lode v Červenom mori, uviedlo na X regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

"Americké sily identifikovali rakety v oblastiach kontrolovaných Húsíi v Jemene a došli k tomu, že predstavujú bezprostrednú hrozbu pre obchodné plavidlá a lode amerického námorníctva v regióne. Americké sily následne na rakety v sebaobrane udreli a zničili ich, " stoja v príspevku.

Povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdí, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela v Pásme Gazy a na podporu niektorých krajín izraelskej vláde.

Spojené štáty v posledných dvoch týždňoch proti rebelom opakovane zasahujú.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu